„Vieți, nu note”, un documentar care a câștigat un premiu Emmy în 2022, scris, regizat și produs de Daniel Druhora, un român mutat în America, ajunge la Oradea.

Filmul va avea premiera vineri, la Cinema Palace, de la ora 18, în prezența regizorului, evenimentul fiind organizat de platforma decenu.eu. „După proiecție, spectatorii vor putea dialoga cu regizorul, în cadrul unei sesiuni de întrebări și răspunsuri, timp de o oră”, au transmis organizatorii.

Prețul unui bilet costă 10 lei și poate fi cumpărat online.

Pelicula relatează povestea unei grupe de studenți care, în locul examenelor obișnuite, sunt puși să călătorească într-o tabără de refugiați din Grecia și să propună soluții inovatoare pentru cei aflați în Moria, cea mai mare tabără de profil din Europa - o adevărată „închisoare” din care e aproape imposibil de ieșit.

Regizorul Druhora, un român emigrat în SUA de peste trei decenii, predă un curs de „Inovare în inginerie și proiectare pentru crize globale” la Școala de Inginerie Viterbi, din cadrul Universității California de Sud. El este cel care le-a propus studenților această călătorie în Grecia, iar experiența lor a devenit și subiectul filmului realizat de lector.

„„Vieți, nu note/ Lives, not Grades” este un exercițiu de umanitate, care aduce împreună două lumi complet străine și, practic, perfect separate. „Bula” în care-și trăiesc viața niște studenți de la University of Southern California este străpunsă de realitatea vieții de refugiat. (...) Așa cum spune una dintre participante, după ce tinerii americani au luat contact cu circumstanțele deosebit de vitrege ale refugiaților, speranța tuturor a fost ca experimentul să nu rămână doar „un alt curs”. În ultimă instanță, documentarul propune un alt mod de abordare a procesului educațional. Cunoștințele teoretice și practice sunt puse în slujba unor semeni aflați în situații deosebit de complicate și pentru care simpla compasiune nu este suficientă, iar mila poate fi jignitoare”, au mai transmis organizatorii.

Daniel Druhora a colaborat la filme realizate de Warner Studios sau cu rețele de televiziune europene precum ARD sau ARTE. Propriile sale filme sunt axate pe teme sociale de acută actualitate și aduc în atenție realități care impun necesitatea unor acțiuni. Este preocupat de intersecția dintre forța narațiunii și inovația cu valoare umanitară.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!