Filmul "În spatele cortinei", primul documentar de lung metraj care prezintă instaurarea comunismului în România, va fi proiectat în Moszkva Cafe vineri, 25 aprilie, de la ora 19, în prezenţa scenaristului şi producătorului său, orădeanul Alin Mureşan.

Potrivit unui comunicat al Centrului de Studii în Istorie Contemporană (CSIC), organizatorul evenimentului, filmul, "realizat în condiţii tehnice de excepţie", are o durată de 50 de minute, iar intrarea publicului este liberă, în limita locurilor disponibile.

"Documentarul face parte din unul cele mai mari proiecte dedicate studierii impunerii comunismului, dezvoltat de către Centrul de Studii în Istorie Contemporană şi Asociaţia Rost în colaborare cu numeroase asociaţii şi instituţii din ţară şi din străinătate. Proiectul, intitulat "În Spatele Cortinei de Fier. Studiu de caz: România", se desfăşoară cu sprijinul programului Europa pentru Cetăţeni al Uniunii Europene. În afara filmului documentar, el presupune şi realizarea unui album foto-documentar "Rezistenţa armată. O istorie în imagini", şi o serie de benzi desenate, sub titlul: "Experimentul Piteşti", care au prezentate publicului din Bucureşti, Piteşti, Cluj Napoca, Timişoara, Constanţa, Braşov", arată un comunicat al CSIC.

Filmul este regizat de Bogdan Mustaţă, care a lansat de curând primul său lungmetraj, "Lupu", şi este deţinătorul premiului Ursul de Aur de la Berlin pentru scurtmetraj (2008). Autorul scenariului este istoricul orădean Alin Mureşan, producător şi scenarist al documentarului Demascarea (r: Nicolae Mărgineanu, 2010), şi autor/editor al mai multor volume despre represiunea comunistă şi sistemul carceral din perioada 1945-1964, mai menţionează CSIC.

Născut în 30 aprilie 1983 la Oradea, Alin Mureşan a fost elev la Colegiul Naţional "Emanuil Gojdu", a absolvit Jurnalismul la la Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj Napoca (2002-2006) şi deţine un masterat în istorie contemporană la Facultatea de Istorie de la Universitatea Bucureşti (2010-2012).

Mureşan este, totodată, angajat al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc din 2007 şi preşedinte al Centrului de Studii în Istorie Contemporană din 2012.

Începând din luna mai, proiectul va beneficia de o serie de lansări în Slovenia, Letonia, Polonia şi Germania.