Orădenii sunt invitaţi duminică la Muzeul oraşului Oradea, la vernisajul expoziţiei "Bucătăria medievală. Răsfăţ culinar la curtea principilor Transilvaniei". Vizitatorii vor descoperi cum mâncau pe vremuri regii şi reginele, nobilii sau oamenii de rând, dar şi cum a evoluat vesela de-a lungul timpului.

Expoziţia va aduce în faţa publicului veselă şi tacâmuri folosite în spaţiul european, atât în perioada medievală cât şi în cea modernă, precum și reprezentări ale evoluţiei acestora, totul pentru a induce vizitatorul în lumea culinară de altădată.

"De la servirea mâncării pe felii de pâine uscată, până la folosirea vaselor speciale pentru păstrarea temperaturii calde sau reci a mâncării, poveştile cuprinse în această expoziţie urmăresc evoluţia cuţitului de la armă-tacâm la stadiul de cuţit de masă, materialele alese în producerea lingurilor sau povestea Cenuşăresei tacâmurilor - furculiţa, a cărei folosire generalizată a reuşit abia în era industrializării", transmit organizatorii printr-un comunicat de presă. 

De asemenea, lucrările prezentate urmăresc felul în care statutul social putea fi stabilit și prin intermediul achiziţionării şi folosirii obiectelor la masă. În cadrul expoziției sunt etalate piese din argint, cupru şi oţel din colecţiile Muzeului de Istorie - Casa Altemberger, datate în secolele XVI – XIX. 

"Bucătăria la curtea  princiară a Transilvaniei în secolul XVI",  face parte dintr-un proiect co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional şi implementat de Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu.

Vernisajul va avea loc duminică, de la ora 15, în Palatul Princiar din Cetate, corpul A, la parter. Expoziţia va putea fi vizitată până în 11 februarie 2021.