"Zilele astronomiei orădene", eveniment organizat de Astroclubul "Meridian Zero" cu ocazia celebrării a cinci ani de activitate, vor debuta miercuri în faţa Statuii Mihai Eminescu din Piaţa Independenţei, de la ora 19, unde pasionaţii vor avea posibilitatea să admire Universul cu ajutorul a trei telescoape speciale.

Orădenii care nu vor putea ajunge miercuri la eveniment o vor putea face joi, de la aceeaşi oră, când la Cetatea Oradea vor putea surprinde ipostaze spectaculoase ale cosmosului.

"Zilele astronomiei" vor continua vineri când, de la ora 14, la Cetatea Oradea se va organiza un simpozion la care va participa fizicianul Mircea Rusu de la Universitatea din Bucureşti şi profesorii Cătălina Marian din Blaj şi Gina Marcu din Cluj Napoca.

Sâmbătă, membrii astroclubului se vor deplasa la Şuncuiuş iar duminică, la Cetatea Oradea, va avea loc un concurs cu premii pe teme de astronomie.

Oraşul de pe Crişul Repede a fost în urmă cu câteva secole un important centrul scolastic aici fiind înfiinţat primul observator astronomic din Europa, în anul 1464. În acestă perioadă în Cetatea Oradea, de lângă Palatul Episcopal din acea vreme, a fost stabilit meredianul O, punct de referinţă în realizarea hărţilor de călătorie.