Orădenii care vor să afle istoria Morii Răsăritului, clădire ce face parte din patrimoniul industrial al oraşului, dar şi să ia parte la un atelier de făcut paste tradiţionale, sunt aşteptaţi sâmbătă, de la ora 16, la fosta moară Lederer&Kalman de pe actuala stradă Miron Costin, nr. 21.

La iniţiativa Beta Events şi a site-ului OradeaMea, clădirile de patrimoniu din Oradea pot fi descoperite şi altfel. "Activităţile au ca scop informarea asupra calităţii de patrimoniu a locaţiilor respective şi încercarea de a recrea, prin intermediul poveştilor despre istoria locului dar şi prin practicarea unui obicei asociat acestuia, atmosfera sa de odinioară şi readucerea monumentului la viaţă", se arată în invitaţia organizatorilor.

Practic, sub genericul "Degustare de monumente", se doreşte îmbinarea istoriei unei clădiri cu activităţile practice. Astfel, la Moara Răsăritului, orădenii vor putea să afle trecutul imobilului, dar şi să urmărească activitatea unui atelier de făcut paste tradiţionale.

"Mai exact, se vor găti "pătăşti", un fel de mâncare care în secolul trecut se potrivea foarte bine cu făina "albă şi fină" a morii Lederer&Kálmán", se mai precizează în invitaţie.

La eveniment poate să participe oricine, preţul unui bilet de intrare fiind de 5 lei.