După un parcurs dificil, dar spectaculos, Marius Ilas ( CSU-GYM Oradea) a obţinut titlul de campion european la categoria mijlocie (-80 kg). Este pentru a patra oară când sportivul orădean reuşeşte această performanţă, la un campionat la care au luat parte luptători din 25 de ţări.

Marius a reuşit să învingă în prima rundă la decizie, un ucrainean, iar în runda secundă, a trecut în acelaşi mod de un luptător din Azerbaidjan. În optimi a întâlnit un fost campion european, pe danezul Christian Christiansen. A fost una dintre cele mai dificile lupte ale orădeanului, care a trebuit să parcurgă toate cele trei reprize regulamentare pentru a putea obţine victoria la decizie cu patru la unu.

În semifinală, Marius s-a confruntat cu lituanianul Orest Proc, un adversar mai vechi, în faţa propriului public. A fost o luptă incredibilă, cu numeroase prelungiri. Superioritatea tactică şi fizică a lui Marius a cântărit însă greu la decizia finală de cinci la zero în favoarea lui.

Finala l-a aşezat pe Marius tot în faţa unui lituanian, vicecampionul en-titre Andrej Miljevski. Meciul scurt a fost câştigat decisiv de Marius prin ippon şi o victorie care l-a propulsat pentru a patra oară pe prima treaptă a podiumului european.

La rândul ei, Viviana Chirilă (CSU-GYM Oradea) a devenit vicecampioană europeană la categoria senioare +65 kg, după ce anul trecut a reuşit clasarea pe locul 3 la acelaşi campionat.

Într-o formă de vârf, Viviana a trecut în primul tur de o sportivă din Polonia după o luptă care a durat două reprize. În turul doi, orădeanca a întâlnit-o pe campioana europeană en-titre a categoriei grele sub 22 de ani, o sportivă din ţara gazdă de care trecut la decizie de cinci la zero după numai o repriză.

În semifinală, sportiva orădeană a produs una dintre cele mai mari surprize ale concursului învingând-o pe multipla campioană europeană şi vicecampioană mondială, unguroaica Edith Abraham în faţa căreia pierduse cu un an în urmă la aceeaşi competiţie. A fost o luptă teribilă, purtată pe durata a patru reprize, dar finalizată în forţă de orădeancă. Luptele dificile şi accidentările din întâlnirile precedente au scăzut în lupta finală din potenţialul Vivianei care a trebuit să se recunoască învinsă la decizie de lituanianca Margarita Cyuplite. Obţinerea medaliei de argint e însă o performanţă de excepţie.

Sergiu Druhora de la CS Vidalis Zalău a reuşit de asemenea să îşi egaleze performanţa de excepţie de anul trecut, ocupând din nou un meritoriu loc 3 în cadrul categoriei -70 kg. România a mai reuşit obţinerea a trei medalii de bronz la tineret (17-18 ani), două prin Mădălina Cupse de ca CS Kanku Baia Mare, la kata şi kumite categoria -55 kg şi prin Codrin Mardar de la CSC Felix la kumite -65 kg.

Pe de altă parte, Vivana a mai obţinut, la Kata, locul 9, la fel ca Bogdan Berinde de la Kanku Baia Mare.

Din lotul care a efectuat deplasarea au mai făcut parte arbitrii internaţionali Grigore Petruţ, Radu Singeorzan, Sorin Stoica, Vlad Pop şi antrenorul lotului de kumite, Harris Wallmen.