Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice a impus firmei Urbana să intre în legalitate şi să înceteze orice activitate de salubrizare pe teritoriul Oradiei, deoarece nu deţine licenţa necesară şi nici nu are concesionat serviciul de către Consiliul Local.

Conducerea societăţii a înţeles că nu are altă cale decât să se conformeze. Împreună cu conducerea RER Ecologic Service, a convenit să treacă, în perioada imediat următoare, la transferul contractelor încheiate de Urbana în trecut. Astfel, foştii clienţi ai societăţii devin clienţi ai RER Ecologic Service.

Din poartă-n poartă

Pentru trecerea clienţilor de la un operator de salubritate la altul s-a stabilit un plan de acţiune, cu echipe mixte, alcătuite din reprezentanţii ambelor firme. Acestea se deplasează pe la toţi clienţii Urbana şi le întocmesc noile contracte, dar cu RER Ecologic Service. În aceste zile este vizitat cartierul Nufărul, unde echipele merg din uşă-n uşă, atât la persoane fizice, cât şi la persoane juridice sau asociaţii de proprietari. Acţiunea a demarat în Nufărul deoarece acesta este primul vizat pentru introducerea proiectului-pilot de colectare duală a deşeurilor în Oradea, adică separat a celor organice de cele reciclabile.

Pentru operativitate, s-a stabilit şi un program: între orele 9-12 sunt vizitaţi cu precădere agenţii economici, iar între orele 16-18 asociaţiile de proprietari şi persoanele fizice. În primele zile de activitate s-au încheiat aproximativ 80 de contracte.

Nu e musai, dar tot plăteşti

Orădenii pot să nu încheie contractele cu RER Ecologic Service, dar în această situaţie vor achita taxa de salubritate în valoare de 14 lei lunar, stabilită prin Hotărâre de Consiliu Local pentru cei care nu au încheiate contracte de salubritate cu operatorul licenţiat.

De altfel, Primăria a solicitat RER Ecologic Service să urgenteze operaţiunea de trecere a clienţilor Urbana în portofoliul său şi să finalizeze cât mai repede preluarea tuturor utilizatorilor de pe raza municipiului, pentru a putea trece la salubrizarea unitară a oraşului. Cum activitatea de preluare este una de durată, Gabriela Mălinaş, director de marketing al RER Ecologic Service, estimează că vor fi necesare aproximativ 2-3 luni pentru transferul tuturor contractelor de la Urbana.

În acelaşi timp, conducerea RER Ecologic Service continuă negocierile pentru preluarea Urbana de către patronatul german al operatorului licenţiat, fapt ce ar rezolva şi o serie de probleme sociale legate de disponibilizarea unor angajaţi ai acestei firme.


PLUS PUBELE
Pubele vechi pubele noi

Tot ca urmare a înţelegerii dintre cei doi operatori, s-a decis ca RER Ecologic Service să preia inclusiv recipienţii distribuiţi de Urbana care se află în stare bună, cei deterioraţi urmând să fie înlocuiţi. Toţi recipienţii sunt verificaţi, înseriaţi şi inscripţionaţi cu însemnele RER Ecologic Service. Persoanele fizice şi asociaţiile de proprietari primesc pubelele în comodat, adică în folosinţă gratuită, în timp ce agenţii economici au fie varianta închirierii pubelelor de la RER Ecologic Service, fie cumpărarea acestora.