Orădenii sau n-au nimic împotriva suspendării preşedintelui Traian Băsescu şi a hotărârilor luate de USL în ultimele zile, sau le e lene să iasă din case.

Dacă în alte oraşe ale ţării, mobilizaţi de PDL-işti sau de Iniţiativa Civică de Centru Dreapta, mitingurile împotriva actualei guvernări au strâns zeci sau chiar sute de oameni, la Oradea a fost linişte deplină. Aşa zisul protest organizat "spontan" în Piaţa Unirii miercuri seară a strâns, în total, doar 10 oameni, care au manifestat paşnic. Ei păreau să se fi strâns mai mult la un pahar de vorbă decât să protesteze.

La ora 19, pe când a fost anunţat evenimentul, doar 4 persoane se aflau în Piaţa Unirii, la statuia lui Mihai Viteazul. Dacă n-ar fi fost un domn care ţinea la spate, în folie A4, un mesaj "My name is copy. Copy paste", cu trimitere directă la acuzaţiile de plagiat aduse la adresa premierului Victor Ponta, nici nu ţi-ai fi dat seama că oamenii protestează.

Păreau mai mult un grup de prieteni sosiţi în parc să dezbată politica, enervaţi de "dictatura" USL, manifestată prin schimbarea preşedinţilor celor două camere ale Parlamentului, dar mai ales prin demersul de suspendare a preşedintelui.

"Nu cred că e normal ce se întâmplă. Schimbarea Avocatului Poporului sau restrângerea atribuţiilor Curţii Constituţionale sunt câteva măsuri abuzive. Cei de la USL conduc după capul lor", a spus unul dintre participanţi, care considera PDL-ul mai bun decât actualii guvernanţi şi era supărat că românii sunt "un popor de oi", căci nu ies din case ca să protesteze şi că iau de bun ce li se dă.

Vestea protestului s-a răspândit pe Facebook şi pe mailuri. "Am vrut nu doar să stau acasă şi să comentez. Am vrut să vin aici ca să fac şi eu ceva. Nu sunt de acord cu suspendarea lui Traian Băsescu. Eu recunosc, sunt "băsistă". Asta-s eu", a spus Angela Tocilă, unul dintre iniţiatorii protestului.

Ca să fie mai convingătoare, femeia a făcut şi un banc pe seama plagiatului lui Ponta, aducând cu sine cartea Colţ Alb, de Jack London, dar a lipit, peste autor, o bucată de leucoplast pe care scria Victor Ponta.

Până la ora 20, în Piaţa Unirii au mai ajuns 8 participanţi, majoritatea susţinători ai organizaţiei Noua Republică, condusă la Oradea de scriitorul Traian Ştef. De altfel, omul de cultură şi-a făcut apariţia la întâlnire purtând în piept un fel de legitimaţie prinsă cu ac de cămaşă, pe care scria cu majuscule "Golan", iar dedesubt, cu litere de mână, Iliescu. "Am păstrat-o din anii 90 şi o port pentru că ceea ce s-a întâmplat în mai-iunie '90 se întâmplă şi acum. Am fost şi eu acolo, atât la Timişoara cât şi la Bucureşti", a spus Traian Ştef.

La final, tuturor participanţilor li s-a împărţit afişe pe care scriau mesaje anti-USL, precum "Eu citez, nu plagiez", "Tăcerea noastră e puterea lor" sau "Daţi dom 'le o ghilimea să ajungă la toată lumea". Oamenii au făcut o poza de grup ţinând bucăţile de hârtie în aşa fel încât să fie vizibile, dar nu au scandat nici o lozincă. Au promis, totuşi, că zilele următoare se vor întoarce din nou. Până când vocea le va fi auzită.

Interesant este că, în vreme ce în Capitală şi-au mobilizat oamenii să participe la aceste manifestări, PDL Bihor a ţinut să precizeze că evenimentul din Piaţa Unirii nu are nici o legătură cu partidul. Din partea organizaţiei judeţene nici un reprezentant nu va pleca la Bucureşti, să se solidarizeze.