De Ziua Morţilor, orădenii nu s-au înghesuit în Cimitirul Municipal, deschis până la miezul nopţii. Poate speriaţi şi de burniţa rece care a căzut mai toată ziua de joi, mulţi dintre cei care se pregătiseră să-şi cinstească morţii de 1 noiembrie au amânat vizita în ţintirim.

La orele înserării, erau puţine morminte luminate de lumânările aprinse pentru sufletele celor plecaţi dintre noi. Sărbătoarea Luminaţiei, aşa cum este cunoscută în popor, nu a mai fost cea de altădată. Cu puţine excepţii, în multe părţi ale Cimitirului Municipal se puteau observa morminte cufundate în beznă.

Câteva dintre puţinele locurile transformate într-o adevărată oază de lumină erau monumentul ostaşilor căzuţi în a doua deflagraţie mondială şi mormântul lui Kazimir Rulikowski, unde erau aprinse zeci de lumânări, iar mulţi trecători se opreau preţ de o clipă, păstrând un moment de reculegere.

Accesul auto a fost interzis în cimitir de Ziua Morţilor, iar traficul din intersecţia din faţa locului de veci a fost dirijat de Poliţia Rutieră, pentru a se evita blocajele. Cu toate pregătirile speciale, la orele 19 în parcările din apropierea cimitirului nu era înghesuială şi puteai găsi cu uşurinţă loc de parcare chiar aproape de poarta de intrare.

Aleile din faţa locului de veci, până înspre Universitate, au fost înţesate de comercianţi care vindeau flori, jerbe şi candele. Cumpărătorii cam lipseau, însă...