Palatul Baroc şi-a deschis, marţi, porţile pentru un vernisaj inedit al Muzeului Ţării Crişurilor. Expoziţia "Peşteri din România - Lumea mirifică a carstului" prezintă relieful carstic al ţării, prin piese paleontologice şi arheologice. Mai precis, orădenii pot vedea aici animale împăiate (vulpe, viezure, buhă), scheletul unui urs de peşteră, dar şi diferite formaţiuni care alcătuiesc reliful carstic. "Această expoziţie se adresează tuturor, dar mai cu seamă celor de vârste mai fragede, fiind o expoziţie cu pronunţat caracter educativ", a declarat, la vernisaj, directorul Muzeului Ţării Crişurilor, Aurel Chiriac.

Ideea expoziţiei a pornit în 2009, prin colaborarea Muzeului Ţării Crişurilor cu Complexul Muzeal de Ştiinţe Naturale din Galaţi şi cu Muzeul de Ştiinţe Naturale din Bacău. "Pe atunci speram că această expoziţie va fi realizată în noul sediu al Muzeului, pentru că avea nevoie de un spaţiu mare", a precizat Chiriac. Tocmai pentru că expoziţia nu se ţine în sediul nou, numărul exponatelor a fost redus.

Curatorul expoziţiei, Erika Posmoşanu, a precizat la rându-i că expoziţia a mai fost vernisată în Galaţi şi Bacău, unde a stat câte un an. Acolo, însă, toate exponatele au fost amplasate într-o peşteră artificială creată anume, peşteră ce la Oradea n-a putut fi adusă din acelaşi motiv al lipsei de spaţiu.

Pe lângă fauna şi relieful peşterilor, expoziţia le mai arată curioşilor şi un istoric al cercetărilor speologice, prin colecţia Lajos Elek şi Gabor Halasi de lămpi vechi de carbid. Totodată, prezentarea lumii carstice e completată de cele 100 de fotografii făcute de speologul Andrei Posmoşanu, care şi-a expus parte din imaginile adunate în 10 ani de ture speologice.

Expoziţia are intrarea liberă şi va rămâne deschisă publicului la Palatul Baroc până pe 10 octombrie.