Orădenii care doresc să afle cum să regizeze un film profesionist, pot să o facă urmând cursurile oferite de Fundaţia Metrion. Lecţiile se vor desfăşura în perioada 28 aprilie - 18 iunie şi sunt organizate la Cinematograful Libertatea în cadrul festivalului "Tres Courts" (Festivalul Filmului de Foarte Scurt Metraj).

Şcoala de filme

Orădenii interesaţi de a şaptea artă au ocazia să înveţe de la regizorul Paul Pintea cum pot să realizeze un film în adevăratul sens al cuvântului. Cursul presupune 16 ateliere informale a câte două ore jumate, pe parcursul cărora vor avea loc vizionări de scurt metraje, dezbateri şi analize. "Vor explora rând pe rând componentele scenariului de film, rolul creator al camerei de filmat, fenomenul sonor în relaţia cu imaginea, funcţiile artistice ale montajului, lumina şi culoarea în film, stilurile, genurile şi tendinţele cinematografice", se arată într-un comunicat trimis de Fundaţia Metrion.

Pe data de 18 iunie, la finalul celor 16 ateliere care vor avea loc săptămânal, luni şi joi, cursanţii au ocazia să participe cu filmul creaţie proprie (întinse pe maxim trei minute) la o proiecţie cu public, în cadrul Festivalului Tres Courts 2012. Preţul unui curs este de 250 lei, însă tinerii până în 25 de ani beneficiază de o reducere de 100 lei. Pentru informaţii şi înscrieri doritorii pot apela la numerele de telefon 0747.051.992 şi 0770.856.849.

Pelicule foarte scurte

"Pe toată perioada cursului, participanţii vor avea posibilitatea să vizioneze gratuit filmele programate la cinematograful Libertatea şi vor avea acces liber la programul festivalului "Tres Courts", care se va desfăşura în perioada 6-8 mai 2011, tot la Cinema Libertatea", se mai precizează în comunicatul trimis de Asociaţia Metrion.

În fiecare an, festivalul "Tres Court" propune o selecţie de filme de foarte scurt metraj, cu durata de maxim trei minute, din întreaga lume, dar şi româneşti. Potrivit organizatorilor, toate genurile sunt acceptate: ficţiune, documentar, animaţie, film experimental. Regizorii peliculelor, amatori sau profesionişti, vin din întreaga lume, iar festivalul are loc simultan în 100 de oraşe din 13 ţări, de pe cinci continente. "Spectatorii descoperă o selecţie de peste două ore de filme scurte cvasi-simultan în Paris, Cluj, Bologna, Amsterdam, Londra, Brasil, Casablanca, Bamako, Belgrad, Ramallah şi Tel Aviv", se mai arată în comunicatul Asociaţiei Metrion.

Laviniu Kovacs