Oradea nu poate fi Capitala Verde a României fără să aibă centre pentru închirierea bicicletelor, cele mai "verzi" mijloace de transport.

Din acest motiv, asociaţia MaiMultVerde, care a înfiinţat în Bucureşti, în urmă cu patru ani, primul centru de închiriere de biciclete, a adus mişcarea pe două roţi şi la Oradea. Astfel, de acum orădenii pot închiria cu ora ori cu ziua biciclete.

Promisiuni

De vineri, orădenii au la dispoziţie două centre Cicloteque, din care pot să închirieze biciclete: unul în Parcul 1 Decembrie, chiar lângă Casa de Cultură, iar altul la Oradea Shopping City. Biţele au fost aduse de ONG-ul MaiMultVerde, care în 2008 a înfiinţat primul centru de acest gen din Bucureşti, iar Oradea este acum al doilea oraş din ţară în care programul s-a extins. "În Bucureşti avem acum 20.000 de membri. De orădeni ţine ca şi la Oradea să ajungem la un astfel de rezultat", a spus la inaugurare reprezentantul ONG-ului, Doru Mitran.

Deschiderea celor două centre s-a făcut printr-un marş la care au participat 40 de biciclişti. Tuturor, viceprimarul Oradiei, Florica Cherecheş, prezentă la eveniment, le-a promis că municipalitatea e preocupată de acest subiect. "Pe lângă cei aproximativ 16 kilometri de piste pe care îi avem, acum se lucrează la o pistă care va lega podul Sovata de Băile 1 Mai", a spus Cherecheş, adăugând totodată că e în lucru şi pista ce va lega Oradea de Berettyoujfalu.

Mai multe posibilităţi

Ca să închirieze o bicicletă, orice orădean are două posibilităţi: completează un formular online, disponibil pe site-ul www.cicloteque.ro, ori merge direct la unul din cele două centre. "Oricine poate închiria o bicicletă ca test ori poate să îşi facă un cont de membru. În acest caz, va trebui să-şi alimenteze contul, fie online, fie direct la centru, cu 50, 100, 150 sau 200 de lei, bani din care i se va retrage suma aferentă fiecărei închirieri", a explicat Mitran.

Tarifele diferă dacă bicicleta se închiriază pentru un simplu test sau chiriaşul are de gând să fie membru Cicloteque. Pentru test, o oră de pedalat costă 5 lei, în timp ce pentru un membru cu cont costă 2 lei, iar o zi de chirie 10 lei. Preţurile se înjumătăţesc pentru elevi, studenţi, pensionari şi şomeri. La închiriere, orădenii trebuie să prezinte un buletin, iar orice întârziere atrage penalităţi de 10 lei pe oră. Centrele Cicloteque vor fi deschise în fiecare zi a săptămânii, între orele 10 şi 22, iar o bicicletă închiriată poate fi returnată la oricare din cele două centre.