Organizaţia Ecotop vrea să scoată orădenii din casă în acest sfârşit de săptămână. Astfel, Ecotop organizează festivalul Vara Verde, ce se va desfăşura de vineri până duminică şi în cadrul căruia vor avea loc mai multe activităţi pentru orădenii mari şi mici. Scopul festivalului este de a-i scoate pe orădeni, mai cu seamă pe copiii şi pe tineri, din case şi de a-i face să prefere activităţile în aer liber în detrimentul statului la calculator.

Programul festivalului începe vineri, în Orăşelul Copiilor, unde picii orădeni vor face desene pe asfalt între orele 10 şi 12. Seara, manifestările se mută în sala Roşie a Cetăţii Oradea, unde de la ora 19 vor fi expuse mai multe fotografii realizate de Andrei Posmoşanu, iar de la 19.30 vor avea loc proiecţii de filme pe tema aventură în natură.

Ziua de sâmbătă începe tot în Orăşelul Copiilor, cu un concurs de confecţionat zmee, între orele 10 şi 13. De la ora 20, la Cetate vor fi iar proiectate filme despre natură, iar după ora 22, Ecotop şi Centrul pentru Excelenţă în Astronomie invită orădenii la observare astronomică.

Cea mai inedită activitate a festivalului va avea loc duminică, cu sprijinul serviciului Salvamont al judeţului Bihor. Între orele 15 şi 20, lângă podul Intelectualilor, orice orădean va putea practica tiroliana, o tehnică de traversare pe un sistem de corzi ancorate. "Salvamont asigură ancorarea lor şi oferă practicanţilor echipamentul necesar", a explicat Eleonora Mircescu, preşedintele Ecotop. Tiroliana peste Crişul Repede în Oradea este o premieră.

Seara, sala Roşie a Cetăţii va răsuna a cântece de munte, întrucât orădenii sunt invitaţi să-şi aducă chitarele şi să cânte.

Festivalul Vara Verde este organizat de Ecotop în parteneriat cu Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Bihor, Agenţia Naţională pentru Sport şi Tineret, Salvamont, Cristian Tzecu şi asociaţia "De partea ta", Administraţia Bazinală de Apă Crişuri, Orăşelul Copiilor şi Centrul pentru Excelenţă în Astronomie, iar sponsorul oficial este AlpinExpe.