Aproximativ 20 de orădeni au venit joi la Primărie pentru a dezbate proiectul de regulament privind acordarea unor ajutoare financiare pentru imobilele cu valoare culturală de pe raza municipiului Oradea.

"La elaborarea regulamentului am avut în vedere faptul că multe proprietăţi sunt deţinute în cotă parte de persoane care nu au un venit foarte mare, acest ajutor financiar reprezentând astfel o necesitate. Sunt 302 imobile care pot beneficia de acest regulament", a spus primarul Ilie Bolojan.

Administraţia Imobiliară Oradea este cea care va ajuta financiar proprietarii care cer sprijin municipalităţii, iar Fundaţia pentru Monumente Istorice se va ocupa de întocmirea studiilor de fezabilitate şi de obţinerea autorizaţiilor necesare demarării lucrărilor.

Municipalitatea va finanţa fie o parte din lucrări, fie în întregime. Totuşi, pentru a primi bani de la Primărie, proiectul de reabilitare trebuie să vizeze reabilitarea completă a clădirii, iar apartamentele care sunt deja ipotecate nu pot aplica la acest proiect. Asta pentru că proprietarii vor returna creditul primit de la municipalitate în termen de 5 ani, garantând prin ipotecare.

"Cheltuielile de ipotecare vor fi suportate de beneficiari. Nu veţi plăti dobândă, doar rata inflaţiei, care, ca să înţelegeţi, anul trecut a fost de 4,7%, în timp ce dobânzile băncilor au fost de 15%, poate chiar mai mult", le-a explicat Bolojan orădenilor prezenţi la dezbatere.

Totodată, la finanţare vor avea prioritate asociaţiile de proprietari care vin cu cei mai mulţi bani din valoarea lucrărilor. De asemenea, clădirile intens degradate şi care prezintă un grad de pericol pentru cetăţeni au prioritate la creditare.

De cealaltă parte, orădenii nu au avut prea multe nelămuriri la dezbatere. Ei au cerut Primăriei să rezolve problema cablurilor de electricitate şi de telefonie care trec prin faţa clădirilor, cerere pe care primarul a garantat că o va rezolva. "După reabilitare nu vor mai avea voie, e clar", a spus el.

De asemenea, oamenii i-au cerut primarului să îi convingă pe colocatarii care nu vor să semneze pentru reabilitarea clădirii. Bolojan a spus însă că singura modalitate legală este cea pe care Primăria a şi adoptat-o, adică introducerea taxei speciale, care prevede că persoanele fizice şi firmele ce deţin imobile cu faţada nerefăcută vor achita între 2 şi 4 lei pe metrul pătrat anual.

Anul acesta, Primăria a repartizat 3 milioane de lei pentru acest ajutor financiar. Până să ajungă pe masa Consiliului Local, proiectul va mai fi supus unei dezbateri publice.