Ecologiştii orădeni implicaţi în Campania Salvaţi Roşia Montană, menită să interzică exploatările cu cianuri a aurului, organizează, pentru a doua oară, Ziua Roşiei Montane la Oradea.

Evenimentul va avea loc joi la Moszkva Cafe, începând cu ora 19. Programul sărbătorii cuprinde proiecţii de scurt metraje despre Roşia Montană, concerte susţinute de artişti locali (Mara Borodi, Sergiu Nica, Veres László, Sabin Mureşan, MELAZ), un spectacol de magie cu Eduard şi Bianca, dar şi Bazarul Alchimiştilor. Astfel, orice orădean care are pe-acasă un obiect ce poate fi vândut este îndemnat să-l aducă la Bazar, iar banii luaţi pe acel obiect să-i doneze campaniei ecologiste.

Tot în cadrul evenimentului va fi ales câştigătorul concursului "Frunza Salvaţi Roşia Montană te duce la ea acasă!". Timp de o săptămână, orădenii au fost îndemnaţi să lipească frunza campaniei în locuri cu vizibilitate din oraş, iar unul dintre participanţi se va alege cu o excursie de un weekend la Roşia Montană, cu cazarea şi masa asigurată.

Pe 6 februarie se împlinesc 1883 de ani de la prima atestare documentară a Roşiei Montane, aceasta fiind cea mai veche localitate minieră din România. În această zi, ecologiştii amintesc de pericolul care ameninţă satul din Munţii Apuseni, dacă aici vor demara exploatările cu cianuri a aurului. Totodată, susţinătorii campaniei cer includerea Roşiei Montană în Patrimoniul Mondial UNESCO.