Persoanele sau familiile care nu au venitul minim asigurat, persoanele cu handicap grav şi accentuat, şomerii cu indemnizaţie şi pensionarii care au venituri de mai puţin de 400 de lei pe lună s-au prezentat marţi şi miercuri la fosta cantină a Primăriei pentru a-şi ridica ajutoarele alimentare oferite de Guvern.

Coada s-a format încă de dimineaţă, de la ora 8, când a început împărţirea, iar oamenii au venit pregătiţi cu cărucioare, maşini sau chiar biciclete pentru a-şi transporta cele 14 kilograme de făină, 7 kilograme de mălai, 3,2 kilograme de paste făinoase şi 1,3 kilograme de biscuiţi.

În această tranşă a ajutoarelor, Administraţia Social-Comunitară Oradea a primit 37 de tone de alimente pentru a putea fi împărţite unui număr de 1.428 de persoane. "Marţi, în total 574 de persoane şi-au ridicat ajutoarele, iar dacă astăzi merge în acelaşi ritm, vom mai putea împărţi ajutoare doar mâine, unui număr de aproximativ 200-300 de persoane", a declarat miercuri pentru BIHOREANUL Dănuţ Chereji, de la ASCO.

Astfel, împărţirea alimentelor va fi oprită joi şi reluată după mijlocul lunii, deoarece în depozitul Consiliului Judeţean nu mai există mălai. "Împărţirea se va opri pentru că nu mai există făină de mălai în depozitul din judeţ. Distribuirea ajutoarelor va fi reluată pe 20 septembrie, după ce vor ajunge alte transporturi de mălai", a spus Dănuţ Chereji.

În cadrul planului anual de distribuire a alimentelor, o persoană beneficiază o singură dată de ajutorul social pentru o singură categorie. De exemplu, un pensionar care are şi venituri mici şi are şi un grad de handicap nu va primi porţie dublă.

Conform evidenţelor ASCO, în Oradea 14.984 de persoane îndeplinesc condiţiile pentru a primi ajutoare sociale, oraşului de pe Criş fiindu-i alocate, în total, 429.550 kilograme de alimente. Până la sfârşitul anului, acestea vor primi şi câte un kilogram de zahăr şi unul de lapte praf.