Sute de orădeni au trecut, sâmbătă, pe la cortul amenajat în faţa magazinului Crişul, pe strada Republicii, pentru a-şi testa gratuit glicemia şi hemoglobina glicozilată, la cortul amenajat în cadrul campaniei "Controlează-ţi diabetul", menită să informeze cetăţenii despre riscutile acestei boli.

Numai în primele două ore de la deschidere fuseseră deja investigate peste 200 de persoane, majoritatea în etate, iar organizatorii spun că au fost momente când cozile au numărat peste 50 de persoane. În urma testărilor, cei care au valori modificate ale glicemiei vor fi îndrumaţi către medici pe baza unor fişe care să le ateste rezultatul analizelor. 

Cortul este "deschis" sâmbătă până la ora 16, iar cei care nu au apucat să treacă pe la el o pot face duminică, tot între orele 10 şi 16.

Pe de altă parte, sâmbătă, medici diabetologi din toată ţara dezabat, într-un simpozion la Hotel Ramada, problematica diabetului zaharat în România şi vor prezenta cele mai noi informaţii din domeniu.

Campania "Controlează-ţi diabetul", desfăşurată de Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, continuă în zilele următoare la Oradea. Zilele de 12 şi 13 noiembrie sunt dedicate educaţiei în diabet şi vor cuprinde videoproiecţii educative prezentate în şcoli din Oradea, unde vor rula sfaturi referitoare la prevenţia diabetului.

În plus, de Ziua Mondială a Diabetului, adică pe 14 noiembrie, Lotus Shopping Center, de la ora 17, se va desfăşura o manifestare surpriză, care are drept temă centrală cercul albastru - emblema Zilei Mondiale a Diabetului. În cursul serii, clădirea Primăriei Oradea va fi iluminată în albastru, un alt simbol al acestei zile care marchează un semn de solidaritate pentru milioanele de oameni din întreaga lume care suferă de diabet.

Potrivit studiilor Federaţiei Internaţionale de Diabet, dacă nu se vor lua măsuri rapide, o persoană din 10 va avea diabet până în 2030. Tocmai de aceea campania naţională "Controlează-ţi Diabetul" îşi propune informarea şi educarea publicului larg cu privire la importanţa prevenţiei diabetului, precum şi asupra controlului eficient al diabetului şi îmbunătăţirea stilului de viaţă pentru persoanele afectate de această boală.