La începutul anului 2011, RER Ecologic Service a demarat campania de colectare selectivă a deşeurilor uscate (PET, hârtie, folii de aluminiu) faţă de deşeurile menajere, iar de atunci 750 de tone de reciclabile au fost transportate la Eco Bihor, operatorul haldei de deşeuri din Oradea.

"La case, unde am împărţit 16.000 de saci galbeni din folie groasă, rezultatele sunt mai bune decât la asociaţii, unde din păcate, nu se prea respectă colectarea selectivă", a declarat, miercuri, Gabriela Mălinaş, directorul general marketing-economic al RER Ecologic Service, într-o conferinţă de presă, la care au participat şi Mircea Stejeran, şeful Serviciului Control Servicii Publice şi Spaţii Verzi din Primărie şi Pasztai Zoltan, directorul Eco Bihor.

Acesta din urmă a declarat că majoritatea ţarcurilor de pubele de la asociaţiile de proprietari nu sunt închise şi să orădenii nu prea respectă separarea reciclabilelor de deşeurile menajere. "În proporţie de 80-85%, ceea ce vine de la case se poate recicla. În schimb, de la blocuri putem găsi lebeniţă, varză şi altele, iar doar 5% pot fi reciclate", a afirmat acesta.

Voluntari pentru reciclare

În aceste condiţii, Eco Bihor şi RER Ecologic Service au iniţiat o companie de informare a orădenilor în privinţa importanţei colectării selective. "Pe 8 şi 9 octombrie, dorim să mobilizăm 250 de voluntari care să meargă în zonele insulelor de colectare a deşeurilor din jurul asociaţiilor de proprietari, îmbrăcaţi cu tricouri inscripţionate cu mesajul "Eu colectez selectiv! Şi tu?", împărţind pliante informative despre colectarea selectivă, dar şi mici cadouri precum pixuri şi brelocuri inscripţionate cu sloganul campaniei, care să le amintească de reciclare", a explicat Pasztai Zoltan.

Deocamdată, iniţiatorii campaniei au atras de partea lor 150 de voluntari, mulţi din rândul studenţilor şi elevilor. "Am mai avea nevoie de aproximativ 120 de voluntari şi îi rugăm pe toţi cei interesaţi să se înscrie pe site-ul www.ecobihor.ro până joi sau chiar vineri", a adăugat directorul Eco Bihor. De asemenea, doritorii pot suna la numărul de telefon 0259.414.109.

Leneşi la bloc

În paralel cu această campanie, operatorul de salubritate RER Ecologic Service va împărţi noi saci galbeni rezistenţi celor 16.000 de clienţi orădeni de la case. Pe de altă parte, reprezentanţii RER încearcă să convingă locatarii celor aproximativ 400 de scări cu ghene să le închidă. "Avem probleme şi cu blocurile cu ghene, unde am încercat să-i sfătuim să le închidă şi să ceară amenajarea unui ţarc în exteriorul blocului sau măcar să le dăm în custodie o pubelă galbenă unde să depoziteze reciclabilele, dar mulţi au refuzat. Totuşi, am reuşit să convingem aproximativ 60 de asociaţii să accepte una dintre cele două opţiuni", a spus Gabriela Mălinaş.

În cadrul conferinţei de presă, reprezentantul Eco Bihor a subliniat că orădenii nu trebuie să-şi facă probleme în privinţa colectării selective, deoarece aceasta se face la timp şi în condiţii optime. "Vreau să-i asigur pe orădeni că RER îşi face treaba. Există maşini separate de colectare a reciclabilelor, după programe diferite. Angajaţii Eco Bihor sunt prezenţi pe automobile şi verifică modul de colectare", a spus Pasztai Zoltan. Orădenii pot verifica programul de colectare din zona în care locuiesc pe site-ul www.reroradea.ro.