Bucate tradiționale din Bihor, cu arome ademenitoare și realizate după rețete păstrate din bătrâni, roadele ogrăzilor și viilor, precum și mai multe produse artizanale se găsesc în acest weekend în parcul Muzeului Țării Crișurilor, în cea de-a doua ediție a evenimentului „Gusturi și tradiții de Bihor”, menit să promoveze mâncărurile și meșteșugurile specifice județului nostru. 

De altfel, felurile de mâncare gătite și vândute în acest weekend la MȚC respectă ingredientele și pașii scriși în cartea de bucate numită „Rețete tradiționale din Bihor”, realizată anul trecut și disponibilă online. 

„Bruschete” românești

Evenimentul a început sâmbătă după prânz și a adunat în curtea muzeului de pe strada Armatei Române mai multe standuri cu mâncăruri și băuturi. Printre vedetele zilei s-au numărat bucatele de la standul unui restaurant din Salonta, Grădina de vară. Acolo s-au gătit și servit sarmale, tocană de unghii de porc, precum și pită picurată, presărată cu brânză de burduf. 

„Am contribuit și noi la realizarea cărții de bucate tradiționale, de altfel noi păstrăm și folosim rețetele în restaurant”, a spus Ionuț Suciu, de la Grădina de vară. 

Mâncărurile din ceaunele lor au atras numeroși mușterii, la fel ca pita picurată cu slănină – sau clisă, cum i se spune în Bihor - realizată „live” în fața curioșilor. Dacă bihorenii au știut din prima ce preparat este pe cale să fie făcut acolo, turiștii au cerut lămuriri. „Sunt un fel de bruschete, nu?”, au întrebat niște vizitatoare din Craiova. „Da, bruschetă românească”, au răspuns amuzați bucătarii, explicându-le apoi despre ce delicatesă este vorba. 

O porție cu șase sarmale și smântână costă 30 de lei, la fel și porția de tocană de unghii de porc. O felie de pită picurată costă 5 lei. 

Apoi, la un alt stand, oaspeții i-au găsit pe reprezentanții Asociației Valea Briheniului, care de mai mulți ani organizează și Festivalul Plăcintelor în Briheni. Bucătarii și bucătăresele au pregătit, după rețeta din străbuni, plăcinta de Briheni, în formă de plic, făcută la cuptor (cu cartofi, prune etc.), dar și plăcinta rulată, „întorsură”, cum mai este numită (cu cartofi, cu brânză – mărar – ceapă). 

„Întorsura” de Briheni a fost realizată chiar în fața curioșilor, care au putut vedea cum se întinde aluatul, cum se umple și cum se rulează apoi pentru a primi forma finală ovală și a fi pus la cuptor.  „Sunt rețete luate de la bunici din sat, de la mamele noastre. Ca să putem întinde aluatul, îl ungem cu unsoare”, explică Simona Jidoi, președinta Asociației Valea Briheniului. O plăcintă costă între 10 și 20 de lei, în funcție de mărime și umplutură. 

Târg cu bunătăți

Vizitatorii târgului culinar au mai găsit acolo și alte mâncăruri incluse în rețetarul tradițional din Bihor, cum ar fi supă de „șelată” verde, găluște slovăcești, toroș, bogracs, gătite de echipele unor restaurante ca President și Căsuța cu Nuci. 

Colegiul Național Mihai Viteazul a avut la târg o întreagă echipă de profesori și elevi, care au găsit, în fața curioșilor, toroș cu varză acră. „Am venit aici cu elevii de la clasele de bucătari. Copiii au învățat rețetele în laboratorul nostru de gastronomie, respectându-le pe cele tradiționale. Încercăm să-i scoatem pe elevi de pe băncile școlii și să-i familiarizăm cu astfel de târguri”, a spus Patricia Gavriș, profesor de științe economice, însoțită de Adina Perțe, maestru instruire practică în cadrul aceluiași colegiu. 

Pe lângă mâncăruri, vizitatorii evenimentului găsesc și numeroase băuturi, în frunte cu pălinca de Bihor, dar și o varietate de vinuri de la crame ca Dextra ori Domeniile Creț. 

Se vând în cadrul târgului și tot soiul de dulcețuri, struguri, miere de albine, sucuri presate la rece, precum și produse artizanale din lemn și nu numai. 

Evenimentul continuă și duminică, după următorul program: 

13:00 - 21:30: Preparate culinare „de Bihor”
13:00 - 19:00: Meșteri populari
13:00 - 19:00: Producători locali
18:00 - 20:00: Program folcloric

Ediția a doua este organizată de Muzeul Țării Crișurilor împreună cu Agenția de Management al Destinației Bihor (AMD Bihor), cu sprijinul Consiliului Județean Bihor, al Primăriei Municipiului Oradea și Visit Oradea și în parteneriat cu Agenția de Dezvoltare Durabilă a județului Bihor, Centrul de Cultură al Județului Bihor, Teatrul de Stat Regina Maria și Asociația „Prietenii Muzeului Țării Crișurilor”. 

Cartea „Rețete tradiționale din Bihor” poate fi descărcată de mai jos:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!