Sinagoga Zion din strada Independenţei, ridicată în 1877-1878, a fost reabilitată în cadrul unui proiect transfrontalier şi va fi inaugurată, joi seara, în cadrul unui eveniment deschis publicului larg, programat de la ora 18.
În cadrul întâlnirii de finalizare a proiectului, vor vorbi primarul Ilie Bolojan, preşedintele Comunităţii Evreilor din Debreţin, Tamás Horovitz, preşedintele Comunităţii Evreilor din Oradea, Felix Koppelman, şi arhitectul Cristian Puşcaş, şeful de proiect.
După prezentarea lucrărilor de reabilitare efectuată la Sinagoga Zion, cei prezenţi vor putea asista la deschiderea unei sticle cu un mesaj lăsat de evreii orădeni în anul 1878 în podeaua locaşului de cult.
De asemenea, de la ora 19, este programat un recital al orchestrei Budapest Klezmer Band.
Proiectul de reabilitare a Sinagogii Zion este finanţat cu fonduri nerambursabile, printr-un proiect transfrontalier realizat de municipalitatea orădeană în colaborare cu Comunitatea Evreilor din Debreţin. Din valoarea totală a proiectului, de aproape 1,9 milioane euro, peste 1,5 milioane euro au revenit părţii române.
Astfel, cea de-a treia sinagogă construită în Oradea a fost consolidată, atât la fundaţie cât şi la tamburul cupolei, faţadele fiindu-i şi ele reabilitate. De asemenea, tâmplăria ferestrelor a fost înlocuită şi s-au făcut intervenţii minimale şi la cupolă, fiind introdusă totodată şi încălzirea în podea. Totodată, beneficiarii au reuşit să obţină sume şi pentru reabilitarea mobilierului, picturilor şi zugrăvelilor din interiorul sinagogii. Sinagoga Zion va deveni o sală multifuncţională pentru expoziţii, lansări de carte, ba chiar şi concerte.
Construcţia Sinagogii Zion a început în aprilie 1877, lucrările fiind finalizate în cursul lunii septembrie 1878. Proiectarea i-a aparţinut inginerului şef al oraşului din acea vreme, Busch David, constructor al clădirii fiind Rimanóczy Kálman senior.
Replică a sinagogii din Nurnberg, Sinagoga Neologă Zion are dimensiuni impozante, cu un plan pătrat dominat de o cupolă uriaşă, marcată de ferestre înalte. Decoraţiile exterioare şi cele interioare îi aparţin artistului Horovitz Mór din Kosice, fiind inspirate din arta maură.