Pentru al treilea an consecutiv, orădenii sunt invitaţi să celebreze Ziua Roşiei Montană. În acest an se împlinesc 1884 de ani de atestare documentară a celei mai vechi localităţi miniere din România, iar voluntarii campaniei Salvaţi Roşia Montană organizează pe 6 februarie, la cafeneaua "Kosher" (str. Crinului nr.2), o seară dedicată patrimoniului cultural şi natural existent la cunoscuta localitate din Munţii Apuseni.

Programul debutează la ora 19, cu un concert susţinut de Mara Borodi (pian) şi Georgiana Mircescu (flaut). Apoi, cei prezenţi vor urmări trei scurtmetraje despre patrimoniul şi comunitatea roşiană: "Patrimoniul Roşiei Montane în imagini" (2013), "Cetatea de Aur a Roşiei Montane" (1957) şi "Ultimul fierar din Roşia Montană" (2014).

Antropologul Cosmina-Maria Berindei va modera apoi discuţiile pe tema Roşiei Montane, iar toţi cei prezenţi vor fi invitaţi să ia cina cu produse făcută în casă. "Invităm toţi participanţii să aducă un produs / produse făcute în casă şi pe care să le consumăm împreună", spun organizatorii. Seara se va încheia cu teatru de improvizaţie susţinut de trupa Impro Patzan. Intrarea la eveniment este liberă.

Roşia Montană este cea mai veche localitate minieră din România, fiind atestată documentar de nu mai puţin de 1884 de ani. Alburnus Maior, numele latin al Roşiei Montane, apare pentru prima dată menţionat în tabliţa cerată nr. XVIII, datată 6 februarie 131.

La Roşia Montană se află unul dintre cele mai importante locuri istorice ale României care păstreză vestigii execepţionale atestând evoluţia exploatărilor miniere într-un interval de timp excepţional - 2000 de ani - din perioadă pre-romană până în epoca contemporană: şapte kilometri de galerii romane, peste optzeci de kilometri de galerii medievale şi de epocă modernă, un târg minier păstrat exemplar încă din perioadă preindustrială sau lucrări hidrotehnice.

Ziua Roşiei Montane va fi sărbătorită în peste 20 de oraşe din România şi din străinătate.