Pentru a sublinia importanţa participării la vot la alegerile europene din 26 mai, Biroul Parlamentului European în România organizează o serie de dezbateri în toată ţara, iar un eveniment de acest fel va avea loc joi la Oradea.

Intitulată "EU're here to stay: Obiective europene, acţiune locală - Oraşe creative şi durabile", dezbaterea va avea loc la Continental Forum Hotel din Oradea (Sala Paladium), dar la o oră complet nepotrivită pentru cetăţeni: ora 10. Participarea doritorilor este liberă, a precizat Andra Tarnea, ofiţerul de presă al Biroului, însă este greu de crezut că prea mulţi orădeni vor putea să participe, la respectiva oră, chiar dacă îi preocupă subiectul.

La dezbatere vor participa, în calitate de experţi invitaţi, viceprimarul Mircea Mălan, rectorul Universităţii din Oradea, Constantin Bungău, directorul Agenţiei de Dezvoltare Locală Oradea, Alina Silaghi, fondatorul şi preşedintele Fundaţiei Comunitare Oradea, Sorin Constantin, şi fondatorul UrbanizeHub (un think tank de soluţii pentru oraşe care se vor inteligente), Graţian Mihăilescu.

Potrivit agendei evenimentului, vor fi dezbătute teme precum implicarea cetăţenilor, dar şi a companiilor mici şi mijlocii în dezvoltarea comunităţii şi a oraşelor; implicaţiile planificării urbane pentru cetăţeni şi mediul de afaceri; "Smart Campus" - tehnologii inteligente în folosul mediului academic şi al studenţilor pentru creşterea competitivităţii şi îmbunătăţirea experienţei studenţilor. De asemenea, se vor "prefaţa" oraşele viitorului, specialiştii explicând cât de "inteligentă" poate deveni România şi vor fi subliniate beneficiile pe care le au autorităţile, companiile şi cetăţenii de pe urma politicilor de dezvoltare durabilă.

Dezbaterea va fi transmisă live şi pe pagina de Facebook "Parlamentul European, Biroul de Informare în România".