Scene dezolante din oraşul Guayaquil din Ecuador au fost făcute publice de presă. Sistemul de sănătate a fost pur şi simpu doborât de coronavirus şi s-a ajuns până acolo încât cadavrele sunt abandonate pe străzi, pe bănci şi pe holurile spitalelor. Sute de pacienţi care aşteaptă să fie internaţi în timp ce abia mai reuşesc să respire, iar personalul medical care abia poate să facă faţă numărului mare de infectaţi, arată Digi24, citând CNN.

Sursa citată porneşte de la cazul unui pacient, Flavio Ramos, 55 de ani, dus aproape mort la spital. Pentru fiul său, Arturo, priveliştea a fost năucitoare: doi morţi zăceau pe podea, abandonați, şi nimeni nu s-a preocupat să mute cadavrele. Flavio a pierdut lupta pentru viaţă. Haosul s-a extins atât de mult încât, după o lună, familia nici măcar nu putea să-l înmormânteze: la puţin după moartea sa, spitalul "i-a pierdut" cadavrul.

Guayaquil este al doilea cel mai mare oraş din Ecuador, având aproape 3 milioane de locuitori, iar sistemul de sănătate s-a prăbuşit complet în câteva săptămâni după explozia epidemiei în martie.

Luna trecută, "oraşul a devenit faimos la nivel global după ce clipuri video care arătau morţii aruncaţi pe străzile sale au devenit virale pe reţelele sociale. După ce morgile şi casele funerare au ajuns depăşite de numărul mare de morţi, multe familii şi-au lăsat morţii pe străzi, de teama infectării şi din cauza mirosului", arată Digi24.

De altfel, pe rețelele de socializare s-au răspândit imagini cu morții abadonați pe marginea șoselelor.

Trei doctori din Guyaquil, de la spitale diferite, au descris scene similare din perioada martie-aprilie: spitalele au fost pe deplin depăşite de o pandemie care a început rapid într-o ţară cu un sistem sanitar nepregătit. Oamenii bolnavi ajungeau în număr mare la spital, mureau foarte repede, iar în scurt timp morgile nu au mai făcut faţă. Spitalele au rămas şi fără saci mortuari, aşa că cadavrele erau lăsate, pur şi simplu, pe podea pentru că medicii nu aveau unde să le mai pună.

Digi24 mai notează că datele guvernului ecuadorian arată doar 533 de morţi din cauza COVID-19 în Guayaquil între martie şi aprilie, în aceeaşi perioadă, numărul deceselor, în general, a fost de 12.350, un număr mult mai mare decât media deceselor în alţi ani – 2695 în 2018 şi 2903 în 2019. Conform epidemiologilor intervievaţi de CNN, bilanţul deceselor din cauza coronavirusului depăşeşte 9000 doar în Guayaquil.