Părinții unui oraș irlandez răsuflă ușurați: acum au un motiv plauzibil să le spună copiilor că nu mai pot deține un telefon inteligent.

Asociațiile de părinți din cele opt școli primare din Greystones au adoptat un „cod fără smartphone”, prin care fac front comun împotriva utilizării acestor dispozitive de către copii încă aflați în școala gimnazială, adică cei care au cel mult 13 ani, scrie The Guardian.

Pactul prevede că părinții nu le vor permite copiilor să aibă un smartphone până când aceștia ajung la liceu. Îngrijorați că telefoanele inteligente alimentează anxietatea copiilor și îi expun la materiale inadecvate pentru vârsta lor, părinții s-au coalizat și este un exemplu rar de acțiune comună a unui întreg oraș, mai scrie presa din Marea Britanie.

„Dacă toată lumea face asta, nu simți că tu ești cel ciudat. Este mult mai ușor să spui nu. Cu cât le putem păstra mai mult inocența, cu atât mai bine”, a spus Laura Bourne, mama unui copil.

Chiar dacă nu toți părinții au fost de-acord cu acest cod, majoritatea și-au asumat că îl vor respecta, iar asta va reduce, speră ei, presiunea colegilor și va atenua resentimentele copiilor.

„Copilăriile sunt din ce în ce mai scurte”, a spus directoarea școlii St. Patrick, Rachel Harper, care a condus această inițiativă.

Potrivit acesteia, părinților le place noul cod pentru că „pot da vina pe școli” în fața copiilor, atunci când le interzic telefoanele inteligente. „Sperăm că va deveni noua lege”, a mai spus ea.

Inițiativa părinților din Greystones a atras atenția ministrului irlandez al sănătății, Stephen Donnelly, care locuiește în apropiere, și care o recomandă acum ca politică națională. 

„Irlanda poate fi și trebuie să fie un lider mondial, în a se asigura că copiii și tinerii nu sunt vizați și nu sunt afectați de interacțiunile lor cu lumea digitală. Trebuie să facem mai ușor pentru părinți să limiteze conținutul la care sunt expuși copiii lor”, a scris ministrul, într-un editorial din Irish Times. 

Nikkie Barrie, care are un copil de 11 ani în școala primară, a spus că impactul a fost imediat: „Acest cod face o mare diferență în viața mea. Dacă știu că 90% din clasă sunt de acord, îmi ușurează munca să spun nu”.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!