Orădenii care au mers miercuri seara la Filarmonica din Oradea să vadă Concertul de Crăciun al Ansamblului Profesionist Crişana au avut parte de o surpriză. Înainte ca reprezentaţia lor să înceapă, un membru al orchestrei Crişana a urcat pe scenă şi a anunţat publicul că nu vor cânta din cauza faptului că nu au un dirijor.

"Ne-am cerut scuze publicului şi l-am informat pe scurt care sunt motivele pentru care nu putem cânta", a declarat joi liderul sindical Ciprian Toie, adăugând că "orchestra nu poate să concerteze fără dirijor".

Toie susţine că gestul membrilor Ansamblului Crişana nu este unul de protest. Acesta declară că un concert de orchestră nu se poate ţine fără dirijor şi că a sesizat de multe ori conducerea Filarmonicii în acest sens.

Sorin Miescu, omul care până în această toamnă ocupa postul de dirijor al orchestrei, a fost demis după ce Filarmonica a fost nevoită să reducă trei norme din organigramă. "Noi am protestat în urmă cu o lună şi jumătate din cauza desfiinţării postului de dirijor. L-au concediat pe Sorin Miescu pentru că au spus că avea funcţii cumulate, dar mai sunt şi alţii în Filarmonică în această situaţie", a mai spus Ciprian Toie.

Potrivit acestuia, din pricina protestelor, mai mulţi membri ai Ansamblului Crişana nu şi-au primit salariile integrale de două luni. "Pe luna octombrie ne-au tăiat 8 zile, iar din salariul pe noiembrie am primit doar 2 zile. Dar noi am protestat doar în pauze şi după repetiţii", a spus Toie.

Până la urmă, spectatorii au primit totuşi un concert de colinde susţinut de un grup de colindători din judeţ şi de grupul vocal al Ansamblului Crişana, care au fost acompaniaţi până la urmă de instrumentiştii unui ansamblu neprofesionist.

Pe 12 octombrie, de ziua oraşului, folcloriştii de la Crişana au coborât de pe scenă când a venit rândul reprezentaţiei date de directorul artistic al ansamblului, Leontin Ciucur. Până la ora publicării acestei ştiri, Ciucur nu a putut fi contactat.