Orădeanul Marcel Boloş, fost ministru al Fondurilor Europene în guvernul Ludovic Orban, a confirmat pentru mai multe publicaţii centrale că a acceptat propunerea făcută de premierul Nicolae Ciucă pentru a ocupa funcţia de ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării.

Iniţial, Boloş a avut reţineri pentru a face pasul înainte, invocând tocmai faptul că nu este specialist în digitalizare.

Libertatea.ro notează că Marcel Boloş a luat decizia după mai multe discuţii cu liderii PNL, dar şi la insistenţele premierului Nicolae Ciucă.

"Am acceptat propunerea din partea domnului premier. Am avut mai multe discuţii cu dânsul, în urma cărora am convenit asupra a două condiţii. Un secretar de stat pentru Digitalizare, pentru a avea expertul tehnic care lucrează cu mine, şi a doua condiţie: dacă nu obţin rezultate în ceea ce înseamnă progres pe partea de Cercetare şi Digitalizare, atunci mă voi retrage", a declarat Marcel Boloş pentru ziarul Libertatea.

"Nu umblu după această funcţie, să fie foarte limpede. Aş vrea să se întâmple ceva bun pentru viitorul României. Libertatea a ridicat standardele de ocupare a acestei funcţii, este o cruce foarte grea pentru oricare dintre miniştri", a spus Boloş, cu referire la faptul că publicaţia menţionată a făcut dezvăluiri despre plagiatul ministrului precedent, Florin Roman.

De altfel, postul de ministru al Digitalizării este vacant după ce Florin Roman a demisionat din funcţie pe 15 decembrie 2021, la numai trei săptămâni de la învestire, în urma dezvăluirilor Libertatea privind, printre altele, plagiatul tezei de masterat.

Anunţul privind numirea lui Marcel Boloş la Ministerul Cercetării ar putea avea loc joi, 27 ianuarie, după o şedinţă a conducerii PNL, notează sursa citată.

Marcel Boloş predă la Universitatea din Oradea şi a fost coordonatorul direcţiei de Fonduri Europene a Primăriei Oradea. De-a lungul timpului a mai fost secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, dar şi la Ministerul Transporturilor, şi apoi ministru al fondurilor europene (4 nov. 2019-23 dec. 2020) în cadrul guvernului condus de Ludovic Orban. În prezent, Boloş este unul dintre consilierii onorifici ai premierului Nicolae Ciucă.