Două sunt obiectivele importante ale municipalităţii orădene în privinţa salubrităţii: străzile oraşului să fie curate, iar urbea să-şi respecte obligaţiile europene privind revalorificarea deşeurilor.

Pentru îndeplinirea lor, Primăria propune modificarea regulamentului de salubritate. Regula de bază rămâne aceeaşi: cetăţenii trebuie să depună deşeurile selectiv, separându-le pe cele reciclabile de cele menajere. Fără nicio tocmeală...

Pubele pentru toţi

O primă modificare a Regulamentului actual prevede că operatorul de salubritate va trebui să împartă asociaţiilor de proprietari şi persoanelor fizice două tipuri de recipiente: negre pentru deşeuri menajere şi galbene pentru reciclabile. Astfel, dacă această modificare va fi parte a regulamentului final, orădenii care locuiesc la case ar scapa de sacii galbeni, în locul lor primind pubele.

Ţarcurile în care sunt puse containerele asociaţiilor de proprietari vor avea "acces controlat", urmând să fie închise cu lacăte sau cu cartele electronice, pe cheltuiala municipalităţii. În afara persoanelor care fac curăţenie în incinta lor ori a muncitorilor care golesc containerele, nimeni nu va avea ce căuta în ţarcuri, contravenienţii urmând să fie amendaţi cu sume între 300 şi 500 lei.

Fiecare ţarc va trebui să aibă plăcuţe de identificare, pe care vor fi scrise zilele în care se golesc containerele. Muncitorii de la salubritate vor avea obligaţia să facă şi curăţenie în incinte după ce colectează deşeurile, sarcina păstrării curăţeniei revenind apoi asociaţiei. De asemenea, muncitorii vor înlocui recipientele în aceeaşi zi în care au constatat deteriorarea lor şi vor răspunde sesizărilor în cel mult 12 ore.

Colectare pe acte

O altă schimbare propusă actualului Regulament prevede că de fiecare dată când vor goli containerele asociaţiilor de proprietari, muncitorii de la salubritate vor încheia un proces verbal în care vor specifica ce tip de deşeuri au adunat, actul trebuind să fie semnat şi de un reprezentant al asociaţiei.

Măsura este necesară, spun reprezentanţii municipalităţii, pentru că în multe din containerele blocurilor deşeurile reciclabile sunt aruncate de-a valma cu cele menajere. "Fracţia uscată amestecată cu deşeuri menajere, adică neconformă, nu poate fi colectată cu utilajele destinate deşeurilor reciclabile, aşa că operatorul este nevoit să mai facă un traseu", spune Mircea Stejeran, şef serviciu în cadrul Direcţiei Tehnice a Primăriei. Procesul-verbal ar avea, astfel, rolul să certifice că aşa-numita fracţie neconformă va fi considerată deşeu menajer.

Chiar dacă reprezentanţii lor lipsesc de la întocmirea proceselor verbale, asociaţiile vor trebui să-şi asume constatările. Regulamentul nu spune, însă, ce se întâmplă dacă reprezentanţii asociaţiilor au obiecţii.

Noaptea se numără pubelele

Proiectul de modificare a regulamentului de salubrizare mai introduce o schimbare semnificativă: obligativitatea colectării pe timp de noapte a deşeurilor produse de instituţiile publice şi de firmele din oraş, precum şi a tuturor clienţilor din centru, fie persoane fizice, fie persoane juridice. Perimetrul în care pubelele vor fi golite între orele 22 şi 6 este delimitat de străzile Muzeului, Piaţa Creangă, Menumorut, Decebal, Matei Basarab, Sucevei, Piaţa Cetăţii, Piaţa Emanuil Gojdu, Bulevardul Magheru şi strada Republicii.

O altă propunere vizează obligarea operatorului de salubritate de a asigura puncte permanente de colectare a deşeurilor voluminoase şi de a organiza periodic campanii de colectare în cartiere. Totodată, se va institui o taxă de salubritate pentru cei care nu vor să-şi încheie un contract cu operatorul licenţiat.

Amenzi mai mici

Pe de altă parte, Primăria a decis să reducă nivelul amenzilor pentru persoanele fizice care încalcă regulamentul, astfel că acestea vor putea fi amendate cu maximum 500 lei, nu cu 1.000 lei, ca până acum. Persoanele juridice, cum sunt şi asociaţiile, sunt pasibile însă de amenzi între 1.500-2.000 lei, iar operatorul de salubritate riscă sancţiuni între 2.000-2.500 lei. Totodată, proiectul defineşte furtul deşeurilor din containere ca infracţiune, sancţionată, ca atare, conform legii penale, chiar şi cu închisoarea.

Proiectul poate fi consultat pe site-ul Primăriei. Cei care vor să propună modificări pot să le trimită prin e-mail, la adresa mircea.stejeran@oradea.ro, sau să le prezinte pe 3 martie, de la ora 17, în sala mare a Primăriei, la întâlnirea cu reprezentanţii municipalităţii. O întâlnire pentru care interesul civic ar trebui să fie mare, deoarece curăţenia oraşului îl priveşte pe fiecare orădean...

Vezi propunerea de regulament în galeria de documente!