Biroul Electoral Judeţean Bihor s-a reunit vineri în formulă completă, adică inclusiv reprezentanţii partidelor implicate în alegerile locale 2016, pentru a stabili ordinea pe buletinele de vot a candidaturilor la Consiliul Judeţean, primării şi consiliile locale.

Conform legii, a fost trasă la sorţi, în primul rând, ordinea partidelor parlamentare, rezultatul fiind următorul: pe poziţia 1 vor figura candidaţii UNPR, pe poziţia 2 cei ai ALDE, pe poziţia 3 candidaţii UDMR, pe poziţia 4 cei ai PSD, iar pe poziţia 5 candidaţii PNL.

Ulterior, s-a tras la sorţi şi ordinea candidaturilor partidelor neparlamentare, astfel că pe poziţia 6 vor fi candidaţii PPMT, iar pe poziţia 7 cei ai PMP.

În ceea ce priveşte aşezarea pe buletinele de vot în cazul alegerilor pentru funcţiile de primar şi de membri în consilile locale, Legea 115/2015 prevede că se păstrează ordinea trasă la sorţi la nivelul Biroului Electoral de Circumscripţie Judeţeană, completată cu candidaţii partidelor neparalamentare pentru fiecare circumscripţie electorală în parte. "Noi preluăm ordinea pe buletinele de vot stabilită de BEJ şi stabilim doar de la locul cinci încolo", a declarat judecătorul Dorel Bochiş, preşedintele Biroului Electoral Municipal Oradea.

Conform tragerii la soţi care a avut loc vineri de la ora 14 la sediul BEM Oradea, buletinul de vot pentru alegerile de primar al Oradiei va fi completat pe locul 5 de reprezentantul PPMT, Zatyko Gyula, urmat pe locul 6 de reprezentantul PMP, Horea Vuşcan.

În cazul buletinului de vot pentru Consiliul Local, locul 6 a revenit, similar, listei PPMT, urmată de cea a M10 pe locul 7 şi de cea a PMP pe locul 8. Candidatul independent Nadia Pal va ocupa, conform legii, locul 9, ultimul, pe buletinul de vot pentru Consiliul Local.

Rezultatele tragerilor la sorţi urmează să fie transmise Prefecturii Bihor care, conform legii, va comanda tipărirea buletinelor de vot ce vor fi folosite în toate cele 101 unităţi administrativ-teritoriale din judeţ.