Preşedintele SUA, Donald Trump a semnat, sâmbătă, ordinul executiv care suspendă, temporar, primirea refugiaţilor sirieni în ţară pe termen nelimitat, măsura fiind valabilă, însă deocamdată doar pentru 3 luni, şi pentru locuitorii altor 6 state preponderent musulmane: Irak, Iran, Libia, Sudan, Somalia şi Yemen. Decizia a creat haos şi proteste în lume, între 100 şi 200 de cetăţeni ai statelor interzise rămânând blocaţi în aeroporturi.

Potrivit Mediafax, Trump a luat decizia ca parte a unor noi măsuri de a "menţine teroriştii islamici radicali în afara SUA". El a semnat un ordin executiv amplu, care prevede şi suspendarea, timp de patru luni, pentru toate programele de imigrare. De asemenea, prin acest ordin, cetăţenii din Siria şi celelalte şase state, în principal musulmane, primesc interdicţie de a intra pe teritoriul american timp de trei luni.

Decizia a stârnit proteste ample, iar mai mulţi avocaţi ai persoanelor afectate şi asociaţii ale depturilor omului au atacat în instanţă ordinul lui Trump. Duminică dimineaţă, scrie Mediafax, un judecător federal din SUA a blocat parţial implementarea ordinului executiv dat de Donald Trump.

Decizia are, însă, un caracter temporar şi rămâne în vigoare până la examinarea mai atentă a cazurilor. În plus, aceasta interzice doar deportarea celor afectaţi de ordinul executiv, însă nu permite specific intrarea acestora pe teritoriul american, astfel că, multe din aceste persoane riscă să rămână blocate în aeroporturi.

Uniunea pentru Libertatea Civilă din SUA a estimat că, urmare a ordinului lui Trump, între 100 şi 200 de persoane care deţin cetăţenia uneia din cele şapte state au rămas blocate în aeroporturi. 

Situația afectează, însă, oameni din toată lumea dat fiind anunțul Departamentului de stat american, potrivit căruia că „acei cetăţeni cu dublă cetăţenie sau care deţin vize de imigrare sau non-imigrant nu li se va permite să intre în Statele Unite ale Americii” 90 de zile.

La scurt timp după semnarea ordinului, mii de oameni au protestat în faţa aeroporturilor din oraşe precum New York, Dulles, Los Angeles, San Francisco, Denver şi Philadelphia, unde au scandat "Lăsăţi-i să intre!". Sute de persoane au mers şi la Aeroportul Internaţional John F. Kennedy din New York pentru a protesta faţă de reţinerea a doi cetăţeni irakieni care au fost ulterior eliberaţi.

Congresmanul democrat Nydia Velazquez a participat la manifestaţia de la aeroportul din New York şi a catalogat ordinul executiv semnat de Trump drept "ruşinos" şi "ne-american".

Protestatarii au cerut, printre altele, anularea ordinului executiv şi şi-au proclamat, totodată, solidaritatea cu refugiaţii afectaţi de ordinul semnat de Trump. Duminică, sunt programate și alte proteste, în mai multe oraşe din SUA, printre care Orlando, Boston, Philadelphia, Atlanta, Seattle, Washington şi Chicago.

Mediafax notează, citând presa internațională, că ordinul lui Trump a creat rumoare și în rândul parlamentarilor din Marea Britanie. Politicienii au spus că zeci de mii de britanici ar putea fi prinşi în haosul de frontieră ca urmare a noilor reguli de imigrare impuse deTrump şi a lovit în cei care au vacanţe sau călătorii de afaceri peste ocean. 

The Telegraph notează că nu a fost clar dacă, vineri seară, Theresa May a fost conştientă de faptul că regulile de schimbare ar afecta britanicii, având în vedere că primul ministru britanic se afla la Casa Albă, în vizită oficială. De altfel, premierul britanic a refuzat de două ori să condamne în mod public interdicţia domnului Trump privind refugiaţii din aceste şapte ţări.

Donald Trump a explicat că oprirea temporară a programului de refugiaţi este necesară pentru ca agenţiile guvernamentale să aibă timp să dezvolte un sistem de control mai strict. "Iniţiez noi măsuri de control pentru a menţine în afara Statelor Unite teroriştii islamişti radicali. Nu îi vrem aici", a mai declarat liderul de la Casa Albă.

Departamentul de Securitate Internă a anunţat că inclusiv deţinătorii aşa-numitelor "cărţi verzi" - vize de rezidenţă permanentă - sunt vizaţi de acest ordinul executiv.

În timpul suspendării programelor de primire a refugiaţilor şi de emitere a vizelor, administraţia va fi ocupată cu redactarea unor noi regulamente, care să permită "verificarea extremă a istoriei" aplicanţilor pentru viză sau azil în Statele Unite. Donald Trump cere impunerea unor reguli mai dure pentru selecţia refugiaţilor, dacă programele vor fi reluate în viitor. Noile reguli vor da asigurări "că aceia care primesc aprobare prin programul de primire a refugiaţilor nu reprezintă un risc la adresa securităţii şi prosperităţii din Statele Unite", spune preşedintele SUA.

Prima reacţia a venit din Egipt, unde autorităţile au oprit îmbarcarea a cinci pasageri irakieni şi a unui yemenit într-o cursă aeriană Cairo - New York. Cei şase pasageri erau în tranzit pe aeroportul din Cairo atunci când au fost opriţi şi redirecţionaţi spre zboruri cu destinaţia Irak şi Yemen. Toţi pasagerii întorşi din drum deţineau vize valabile pentru Statele Unite.

La New York, doi refugiaţi irakieni cu vize de Statele Unite au fost reţinuţi la coborârea din avion. Avocaţi care îi reprezintă pe cei doi au atacat în instanţă ordinul executiv semnat de Donald Trump. În acelaşi timp, a fost înregistrată o moţiune pentru lansarea unui proces colectiv care îşi propune să-i reprezinte pe toţi refugiaţii şi imigranţii care vor fi reţinuţi ilegal pe aeroporturile din Statele Unite.