Guvernul a aprobat ordonanţa de urgenţă care permite intervenţia imediată pentru urşii care ameninţă oamenii.
O comisie locală, condusă de primar, va decide în fiecare situaţie cum anume se va elimina pericolul, adică dacă ursul va fi alungat, tranchilizat sau omorât, după cum a explicat ulterior ministrul Mediului, Tanczos Barna.
„Conform actului normativ, în cadrul fiecărei unități administrativ teritoriale se va constitui o echipă de intervenție imediată care este condusă de primar sau de viceprimar. Ei sunt cei care, conform legii, în baza expertizei profesionale, decid asupra modului de intervenție imediată care poate fi de trei tipuri: alungarea, tranchilizarea și relocarea, eutanasierea sau împușcarea ursului. Sunt ferm convins că nu noi din București trebuie să decidem care este ursul de care se teme o localitate întreagă, ci tocmai din aceste considerente am descentralizat procedura decizională: primarul sau viceprimarul, cunoscând circumstanțele locale, analizând expertiza profesională și gradul de risc, va decide prin ce mijloc să fie îndepărtat ursul", a scris ministrul, pe Facebook.
Pe de altă parte, premierul Florin Cîţu a anunţat că Ministerul Mediului trebuie să prezinte cât mai repede o strategie pe termen lung cu privire la controlarea populaţiei de urşi.
Ce prevede ordonanța
Ordonanța adoptată miercuri de Guvern reglementează modalitățile de intervenție în cazul urșilor care ajung în localități, iar prezența acestora va fi semnalată la numărul unic de urgență 112 de către orice persoană.
Nivelul de risc, în funcție de comportamentul animalului, este clasificat astfel: nivel de risc redus, adică animalul a fost observat ocazional în intravilan, se retrage la observarea oamenilor (50-100 m); nivel de risc mediu (animalul nu se retrage la observarea oamenilor (50-100 m), animalul surprins/alungat lansează un atac fals, animalul a fost observat repetat în intravilan, nu este oprit de măsuri de protecţie existente, se hrăneşte cu gunoaie în prezenţa oamenilor); nivel de risc mare (animalul se află prins într-o capcană neautorizată, animalul surprins/alungat lansează un atac, intră în gospodării şi nu se retrage în prezenţa omului, nu se retrage când este alungat, devine agresiv în urma administrării substanțelor tranchilizante, atacă omul în zona locuită, atacă animale domestice în intravilan).
Documentul mai prevede că intervenţia se va face gradual, începând cu metoda îndepărtării, iar eutanasierea sau împuşcarea animalului se face doar dacă celelalte intervenţii nu dau rezultate ori dacă siguranţa cetăţenilor sau a bunurilor de orice fel este pusă în pericol.
România are cea mai mare populaţie de urşi bruni din Europa, estimată de autorităţi la circa 6.000 de exemplare.
Citeşte aici proiectul Ordonanţei de Urgenţă, aşa cum a fost supus dezbaterii publice.