Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat luni că va începe demersurile pentru un referendum, criticându-i pe reprezentanţii PSD-ALDE că au preocupări nu pentru "bunăstarea" şi "dezvoltarea economică" promise în campania electorală, ci pentru ordonanţele privind graţierea şi amnistia, care nu s-au regăsit în programul de guvernare. 

''Această temă (a graţierii, n.r.) în mod nefericit a devenit o temă naţională, este evident că există un larg interes pentru această temă a schimbării Codurilor penale şi a graţierii şi dacă aşa este, atunci voi supune această temă dezbaterii publice şi votului popular. Voi începe demersurile pentru un referendum, referendum prin care românii vor putea să se exprime, vor putea să spună dacă sunt de acord cu aceste demersuri sau nu'', a anunţat Klaus Iohannis, potrivit Mediafax, într-o scurtă conferinţă de presă susţinută luni seară.

Potrivit Digi24.ro, care redă principalele declaraţii ale lui Iohannis, discursul şeful statului a început cu referiri la ziua de 24 ianuarie şi însemnătatea ei. Iohannis i-a crititicat pe guvernanţi prin comparaţie cu cei din 1859, care au înfăptuit Unirea Principatelor.

"Cei care au fost puşi să conducă ţara se ocupă de alte lucruri. Atunci politicienii s-au ocupat de unirea principatelor, ai noşti se ocupă de graţiere, de graţierea propriilor dosare", a spus Iohannis într-o declaraţie de presă, luni seară. "A fost ales atunci Cuza domnitor în Moldova şi Ţara Românească şi s-a apucat de treabă. În 1864, codul penal al lui Cuza a fost primul cod penal care incrimina corupţia", a mai declarat preşedintele.

Iohannis s-a referit şi la declaraţiile lui Liviu Dragnea, care a spus duminică seară, că protestele din ţară reprezintă "un început de lovitură de stat". "S-a vorbit despre proteste ca despre un început de lovitură de stat. Politicienii dau lovitura de stat, doar că nu dau lovitura de stat, ci lovitura de graţiei economiei din România", a subliniat preşedintele.

Şeful statului a mai spus că actuala coaliţie de guvernare a câştigat alegerile parlamentare promiţând bunăstare şi creştere economică, în vreme ce, odată ajunşi la putere, reprezentanţii PSD şi ALDE se preocupă să-şi cureţe dosarele penale, care nu s-au regăsit în programul de guvernare.

"PSD şi satelitul lui, ALDE, au promis bunăstare, dezvoltare economică, salarii mai mari, iar oamenii, de bună credinţă, i-au votat. Iar ei s-au apucat să umble la legislaţia penală pentru a-şi curăţa dosarele lor ale colegilor de partid. Asta i-a adus pe oameni în stradă. De aici indignarea românilor. Nu vrea nimeni lovitură de stat, nici nu vrea să schimbe regimul. Doar nu-şi imaginează cineva că au ieşit oamenii în stradă pentru acest guvern. Iar guvernanţii ar trebui să ţină seama", a mai spus Iohannis.

Preşedintele a arătat că va supune referendumului tema ordonanţelor privind graţierea şi amnistia pentru ca românii să spună dacă sunt de acord cu aceste schimbări sau nu, cu atât mai mult cu cât "atunci când au votat, aceste teme nu s-au găsit în programul de guvernare al PSD-ului".

''Şi atunci, dacă guvernanţii au făcut o temă din asta, vor trebui să suporte votul popular pe această temă. Aparent, vorbim despre chestiuni legate de justiţie, aparent vorbim despre ordonanţe de urgenţă pe teme concrete. În realitate, dragi români, vorbim despre ce naţiune vrem să fim. Vrem să fim o naţiune puternică, un stat de drept, sau vrem să fim o naţiune aşa şi aşa, cu un stat de drept care poate fi înmuiat şi discutat'', a concluzionat Iohannis, conform Mediafax.

Citiţi pe această temă şi articolele:

Bucuria penalilor: Ordonanţele graţierii şi amnistiei, propuse de Guvern, salvează inculpaţi celebri şi din Bihor!

Mang nu vrea contra-manifestaţie PSD şi nu înţelege protestele: "Să ceri să se anuleze nişte ordonanţe care nu există e mai greu de înţeles pentru un om normal la cap"

Protest în Piaţa Unirii împotriva ordonanţelor anti-justiţie. Jandarmii i-au legitimat pe demonstranţi (FOTO/VIDEO)