Coordonatorul programului de transplant în Bihor, dr. Carmen Pantiş, a anunţat miercuri că organele unei fetiţe în vârstă de 10 ani, aflate în moarte cerebrală, au fost prelevate marţi de o echipă de medici din Oradea, Cluj şi Bucureşti, după ce pe 15 septembrie a fost implicată într-un accident rutier.

"Fetiţa a fost adusă cu traumatism cranio cerebral sever, hemoragie talamică profundă şi fractură de bază de craniu, având practic capul zdrobit. A fost în comă profundă, la secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean şi s-a făcut tot ce s-a putut. Din nefericire, evoluţia a fost nefavorabilă şi fetiţa a prezentat stop cardiac. Luni s-a făcut protocolul de declarare a morţii cerebrale şi s-a obţinut acordul părinţilor pentru prelevarea rinichilor şi ficatului. Au vrut să ajute alţi copii", a precizat dr. Carmen Pantiş, coordonatorul programului de transplant în Bihor.

Moartea micuţei a salvat astfel, alte trei vieţi. Doi copii au primit rinichii ei, la Cluj, iar un alt pacient a primit ficatul la Clinica Fundeni, din Capitală.

Operaţia a fost cea de-a 16 prelevare desfăşurată anul acesta în Bihor. Oradea este, astfel, pe al doilea loc în ţară în ce priveşte donarea de organe, după Timişoara.