Rinichii şi ficatul unui bihorean în vârstă de 54 de ani s-au prelevat sâmbătă dimineaţă, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea, de o echipă de medici din Bucureşti şi Oradea, fiind cea de-a noua operaţie de acest gen petrecută anul acesta la Oradea.

Potrivit dr. Carmen Pantiş, managerul Spitalului Judeţean şi coordonatorul programului de transplant în Bihor, bărbatul a fost internat vineri, 13 mai, cu hemoragie cerebrală datorată unui vas de sânge rupt. Ulterior, el a fost transferat la un spital din Timişoara, unde a fost operat, iar joi a ajuns din nou la Oradea.

"Situaţia a fost una mai deosebită pentru că prima declarare a morţii cerebrale s-a făcut la Timişoara, unde familia a refuzat iniţial donarea de organe, dar la Oradea, vineri s-a reluat protocolul de constatare a morţii cerebrale, iar copiii şi soţia acestuia s-au convins că într-adevăr nu se mai putea face nimic şi au acceptat donarea de organe", a declarat BIHOREANULUI dr. Pantiş.

Operaţia este un succes cu atât mai mare cu cât bărbatul avea o grupă de sânge foarte rară, zero-negativ, iar în urma gestului altruist al familiei, trei vieţi vor fi salvate.

Organele bărbatului au fost transportate cu elicopterul (rinichii la Cluj, iar ficatul la Institutul Fundeni din Capitală) unde în cursul zilei de sâmbătă urmează să fie transplantate la trei pacienţi.

Pe de altă parte, dr. Pantiş a remarcat că românii devin tot mai sensibili la problema donării de organe, deoarece operaţia de la Oradea este cea de-a treia efectuată în ţară în ultimele trei zile, după Timişoara şi Cluj.