O echipă mixtă formată de medici din Oradea, Cluj şi Bucureşti, a prelevat, în noaptea de luni spre marţi, organele unui bărbat în moarte cerebrală, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea.

Potrivit dr. Carmen Pantiş, medic la secţia de Anestezie-Terapie Intensivă şi totodată coordonatorul programului de transplant în Bihor, este vorba de unul dintre pacienţii de la Şilindru, ajuns vineri în stare foarte gravă, după, ce, împreună cu fratele său, care a decedat şi el între timp, şi cu alţi amici, au băut spirt sanitar cu o concentraţie de 70 de grade.

Aşa cum BIHOREANUL a mai scris, bărbatul fusese adus la spital în stare foarte gravă, iar pe drum făcuse un stop cardio respirator, fiind resuscitat însă de medicii de la Ambulanţă.

"A fost internat pe data de 8 martie, pe data de 11 martie a fost declarată moartea cerebrală, şi am obţinut acordul mamei pacientului pentru a preleva rinichii şi corneele. Din nefericire, ficatul n-a fost suficient de sănătos pentru a fi prelevat. Gestul mamei a fost cu atât mai frumos cu cât mai pierduse un fiu recent", a declarat Carmen Pantiş, cu referire la fratele bărbatului, care a murit în noaptea de vineri spre sâmbătă, tot din cauză că băuse spirt sanitar.

Bărbatul era despărţit de soţia sa şi avea trei copii. "Îi mulţumesc mamei sale, care a înţeles că prin acest acord poate face un bine", a mai punctat Pantiş.

A fost cea de-a cincea operaţie de prelevare de organe de anul acesta. Oradea se află în continuare pe primul loc în ţară în ce priveşte numărul acestor tipuri de operaţie.

Rinichii prelevaţi de la bihorean au fost transplantaţi, în cursul zilei de marţi, la doi pacienţi bolnavi de insuficienţă renală, care vor scăpa, astfel, de dializă.

BIHOREANUL a prezentat, zilele trecute, întâmplarea dramatică din satul bihorean Şilindru. În doar două zile, trei bărbaţi au murit, iar alţii doi - între care şi pacientul ale cărui organe au fost prelevate - au ajuns în spital, după ce s-au omenit de 8 martie cu spirt sanitar. Licoarea băută de ei avea o concentraţie alcoolică de 70 de grade.

Citiţi detalii despre povestea lor, în articolul: Şocant: Trei bărbaţi morţi şi încă doi în stare gravă, după ce s-au "ospătat" cu spirt sanitar de Ziua Femeii