Lumea va putea să revină la viaţa de dinainte de COVID nu mai devreme de anul 2022, a declarat, miercuri, directorul ştiinţific al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Soumya Swaminathan, potrivit CNN.

"Până în 2022, o mare parte din populaţie ar trebui să înceapă să primească vaccinul care creşte imunitatea împotriva COVID-19. Până atunci însă, trebuie să menţinem acelaşi tip de măsuri care sunt puse în aplicare în prezent, precum distanţarea fizică, purtarea măştii de protecţie şi igiena respiratorie", a transmis Soumya Swaminathan, în cadrul unei întâlniri organizate online de Fundaţia Naţiunilor, notează Libertatea.ro. 

Măsurile de protecţie ar trebui să continue chiar şi după ce oamenii vor începe să primească vaccinul, deoarece - subliniază reprezentanta OMS - e nevoie ca măcar 70% din populaţie să fie vaccinată şi imunizată înainte să se vadă o scădere drastică a numărului de infectări. "Nu ştim cât timp protejează acest vaccin – aceasta e o altă necunoscută: Cât timp durează această imunitate? Este posibil să fie nevoie de o nouă vaccinare", a spus directorul ştiinţific al organizaţiei.

Swaminathan a mai spus că oficialii din domeniul sănătăţii caută să controleze virusul care cauzează COVID-19, mai degrabă decât să-l elimine. Specialistul a mai adăugat că nu crede faptul că noul coronavirus va deveni un virus sezonier odată cu trecerea timpului.