Deşi puţini administratori de firme ştiu, o lege emisă în iarnă obligă fiecare patron să aibă un angajat care să se asigure că deşeurile sunt colectate selectiv în cadrul firmei.

Numai că responsabilitatea nu se dă aşa, pur şi simplu, ori pe gratis. Conform legii, angajatul trebuie să urmeze şi un curs de management al deşeurilor, organizat de o firmă specializată.

Obligaţii pentru toţi

Legea 211/2011, intrată în vigoare la începutul acestui an, reglementează modul de gestionare a deşeurilor, astfel încât acestea să fie reciclate. La articolul 13, actul normativ precizează că "producătorii de deşeuri au obligaţia valorificării acestora", prin producători de deşeuri înţelegându-se orice persoană ale cărei activităţi generează deşeuri, adică orice persoană fizică sau juridică. Altfel spus, toată lumea are obligaţia de a se asigura că deşeurile produse vor fi valorificate.

În cazul persoanelor fizice, lucrurile stau destul de simplu: trebuie să colecteze separat deşeurile menajere de cele reciclabile şi să le predea ca atare operatorilor de salubritate. Persoanele juridice au, însă, mai multe obligaţii. Pe lângă că trebuie să ţină o evidenţă riguroasă a deşeurilor produse în firmă, trebuie şi să "şcolească" un angajat.

N-ai curs, iei amendă

Potrivit articolului 22, "persoanele juridice au obligaţia să desemneze o persoană din rândul angajaţilor proprii care să urmărească şi să asigure îndeplinirea obligaţiilor prevăzute de prezenta lege", dar nu oricum, ci "ca urmare a absolvirii unor cursuri de specialitate". Astfel, la orice firmă, un angajat trebuie să urmeze un curs de gestionare a deşeurilor, în care să înveţe cum trebuie sortate acestea, şi apoi valorificate.

Astfel de cursuri se fac, desigur, doar de firme autorizate în domeniu, şi contra unor sume de bani care nu sunt de lepădat: între 400 şi 600 de lei, pentru un curs de cel mult 8 ore. La finalul cursului, angajatul primeşte un certificat de atestare a cunoştinţelor. Nu că ar fi cunoştinţele respective foarte certe, dar măcar actul îl scapă pe patron de amenzi. Nici ele deloc de neglijat, căci merg de la 15.000 până la 30.000 de lei.