În plină pandemie, când sfatul tuturor medicilor este să ne spălăm mâinile cât mai des, sute de familii care locuiesc în cartierele Orizont I şi II din Paleu, ridicate de controversatul afacerist Călin Raita, se tem că robinetele lor vor seca. Nu din pricina unor avarii inevitabile, ci pentru că aşa vrea dezvoltatorul.

Nemulţumit de administratorul judiciar numit de judecători pentru firma Raicris Construct, intrată în insolvenţă, Raita ameninţă că va lăsa cartierele fără apă. Pentru că poate...

Fără opţiuni

La începutul lunii noiembrie, cele aproape 500 de familii care locuiesc în Orizont I şi II au rămas cinci zile fără apă. Oamenii s-au panicat, pentru că furnizarea apei în aceste cartiere este o problemă sensibilă. "De când ne-am mutat aici, suntem la mâna lui Raita. Oricând se enervează pe cineva, taie apa", spune unul dintre locuitorii din blocuri.

Cartierele sunt alimentate de firma Raicris Construct, care însă nu furnizează apă potabilă, ci industrială. Ca să nu investească şi într-o staţie de clorinare, Raita s-a rezumat să facă doar un foraj şi o staţie de pompare. Cum Primăria Paleu nu are o reţea publică de apă potabilă în zonă, oamenii s-au mulţumit cu apa industrială de la Raicris. "Noi, cei de la blocuri, chiar nu am avut de-ales", mai spune bărbatul.

Curent cu... preaviz

Cu robinetele secate, oamenii l-au sunat pe Raita, care le-a spus că problema nu mai ţine de el, pentru că Raicris Construct a intrat în insolvenţă şi are un administrator judiciar, pe avocata Melania Laza. "Noi am fost prinşi în scandalul lor: Raita spunea că s-a defectat o pompă şi avocata nu vrea să cumpere alta, în timp ce femeia susţinea că nu are nici măcar cheie de la camera pompelor, pentru că Raita refuză să i-o dea", zice localnicul.

După cinci zile, afaceristul a înlocuit pompa, dar le-a dat oamenilor o veste şi mai proastă: din 1 decembrie îi va lăsa pe sec definitiv, pentru că va tăia curentul camerei tehnice. Poate să facă asta pentru că staţia de pompare, chiar dacă a fost construită de Raicris pe un teren al Primăriei Paleu, este alimentată cu energie electrică în baza unui contract încheiat de Raita, pe persoană fizică. Dovadă evidentă că, în construcţia cartierelor, afaceristul a făcut ce-a vrut...

Dornici ca autorităţile să rezolve odată pentru totdeauna problemele din cartierele lor, mai mulţi proprietari de case şi apartamente au trimis sesizări Prefecturii şi Consiliului Judeţean. "Nu se poate să fim pe vecie la cheremul lui", justifică reclamanţii.

Promisiuni pe gură

Somogyi Ludovic. primar PaleuAvocata Melania Laza spune că a început demersurile pentru un nou branşament electric, dar, fără acces la documentele Raicris, misiunea este aproape imposibilă. "Refuză să pună la dispoziţie orice informaţie. Administratorul special (n.r. desemnat de acţionarii Raicris în persoana unui apropiat al lui Raita) mi-a spus că nici nu ştie unde este camera pompelor", susţine avocata. Femeia a cerut Primăriei documentele în baza cărora Raicris a construit camera tehnică pe un teren al comunei, dar deocamdată nici de-acolo nu are un răspuns.

Primarul Somogyi Ludovic (foto), care era în funcţie şi când Raita a construit cartierele, iar acum a fost reales, nu explică de ce a tolerat haosul din Orizont şi nu s-a preocupat să construiască o reţea publică pentru cartier, pentru ca oamenii să nu mai depindă de Raita. "Până acum, nu au fost probleme, oamenii au avut apă şi e bună, chiar dacă în acte nu e potabilă. Acum avem înţelegere cu dl Raita că va furniza apă până în vară, când vom încheia noi lucrările la reţeaua de apă", spune edilul.

Înţelegerea este însă doar verbală, aşa că primarul nu are, de fapt, nicio garanţie. "Raita vorbeşte multe, dar nu face. Nu e nebun să lase oamenii fără apă", este convins Somogyi.

Alţii-s de vină

În acelaşi timp, Laza este convinsă că Raita o sabotează intenţionat, pentru că nu mai are acces la banii firmei: "Coincidenţă sau nu, problemele au apărut după ce, la solicitarea unui creditor, a fost înlocuit fostul administrator judiciar cu mine".

Contactat de BIHOREANUL, Călin Raita (foto) pasează toată responsabilitatea pe avocată: "Dna Laza să rezolve, să le dea apă oamenilor, că firma are bani în conturi". Refuzând să explice de ce o sabotează pe administratoare, afaceristul zice însă că localnicii din Orizont sunt vinovaţi pentru problemele firmei: "60% din ei nu au plătit niciodată, dar strigă dacă n-au apă".

Cu toate acestea, Raita promite că nu va lăsa oamenii pe sec. "Şi eu tot aici locuiesc, doar n-o să mă las şi pe mine fără apă", susţine el. Rămâne de văzut dacă nu cumva, între timp, îşi va găsi alt domiciliu, într-un cartier mai bine pus la punct...