Informaţiile despre locul unde se ascunde Osama ben Laden au fost obţinute de agenţii CIA de la membrii al-Qaida aflaţi în închisori secrete din România şi Polonia.

Operaţiunea ce a dus la uciderea liderului terorist a durat mai multe luni. Potrivit unor oficiali citaţi de CBS News, americanii au descoperit locul unde se afla Osama în august 2010, în timp ce monitorizau un mesager căutat de CIA de mai mulţi ani.

Despre acest mesager agenţii CIA au aflat de la Khaled Sheikh Mohammed, organizatorul atentatelor din 11 septembrie 2001, şi de la succesorul acestuia, Abu Faraj al-Libi, cei doi fiind aflaţi în închisori secrete din România şi Polonia.

Cei doi deţinuţi le-au spus agenţilor CIA că Osama are atât de multă încredere în acest mesager încât ar putea locui cu el.

Preşedintele SUA, Barack Obama, a anunţat luni dimineaţă, după ora României, că militarii americani l-au capturat şi ucis pe liderul terorist Osama ben Laden.

Unitatea militară care l-a ucis pe Osama, SEAL Team 6, este un grup de elită detaşat din cadrul forţelor speciale navale, ce participă la acţiuni de contraterorism.

Presa internaţională susţine că preşedintele american împreună cu câţiva alţi demnitari din SUA au urmărit la televizor în direct uciderea lui Osama, întrucât unul dintre militari avea o cameră video. Liderul terorist a fost împuşcat în cap. Apoi, un soldat i-a mai tras un glonţ în piept, pentru a se asigura că a murit.