Dupa mai bine de o jumatate de veac de la moartea sa, Constantin Brancusi ar putea ajunge in sfarsit acasa. Acte, de acum 60 de ani, care confirma dorinta marelui sculptor, de a-si dormi somnul de veci pe pamant romanesc, au fost scoase la lumina.

Primarul Parisului a confirmat ca ar fi de acord cu deshumarea osemintelor, aflate in prezent in cimitirul Montparnasse.

"Mor cu sufletul neimpacat ca voi putrezi in pamant strain, departe de fiinta cea mai draga, mama mea", sunt cuvintele rostite pe patul de moarte de Constantin Brancusi.

Un document vechi, din 1951, arata ca statul roman a respins cererea sculptorului de a reveni pe meleagurile natale, dar demonstreaza totodata ca el isi dorea sa se intoarca printre ai sai.

Este doar unul din actele pe care scriitorul Laurian Stanchescu le va duce in Franta ca sa completeze dosarul lui Constantin Brancusi pentru ca acesta sa fie repatriat.

Si urmasii lui Constantin Brancusi vor ca marele maestru sa fie adus la Hobita, langa mormantul mamei sale.

În ultimii 20 de ani nu au existat demersuri oficiale din partea autoritatilor pentru aducerea in tara a osemintelor lui Constantin Brancusi. Ministrul Culturii, Puiu Haşoti, agreeaza ideea.

Operele lui Constantin Brancusi sunt apreciate in intreaga lume. "Muza" a fost adjudecata recent cu 12,4 milioane de dolari. Iar o varianta a "domnisoarei Pogany" s-a vandut cu 26 de milioane de dolari.

Sursa: stirileprotv.ro