Ceremoniile de ziua oraşului au început cu o şedinţă festivă a Consiliului Local, în cadrul căreia conducerea Primăriei a premiat 40 de elevi olimpici, şi s-au mutat apoi la Statuia Ostaşului Român, unde au fost prezenţi militari ai Garnizoanei Oradea, ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana şi ai Inspectoratului de Jandamerie, poliţişti de frontieră şi poliţişti comunitari.

Sănătate şi prosperitate

Acompaniaţi de fanfara Şcolii de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Frontieră "Avram Iancu", militarii au prezentat onorul şi au salutat drapelul de luptă, după care primarul Ilie Bolojan s-a adresat orădenilor vorbindu-le despre recunoştinţa pe care o merită eroii neamului.

"Acesta este un moment de recunoştinţă pentru cei care au clădit oraşul şi centrul acestuia, care este unul dintre cele mai frumoase din ţară", a spus Ilie Bolojan.

Edilul a mai apreciat că Oradea are nevoie şi acum de "modele de oameni care au curaj" şi a încheiat urându-le locuitorilor oraşului "multă sănătate şi prosperitate în anii ce vor urma".

Discursul primarului a fost urmat de cel al preşedintelui Asociaţiei Naţionale a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere (ACMRR), Vasile Creţ, care a vorbit despre evenimentele din 12 octombrie 1918, când în casa lui Aurel Lazăr a fost semnată Declaraţia de Independenţă a românilor din Transilvania, dar şi cele din 12 octombrie 1944, când oraşul era eliberat de Armată Română.

În amintirea ostaşilor

Discursurile au fost urmate de un recital al corului Traian Moşoiu, care a interpretat cântece patriotice. Depunerile de coroane şi jerbe la Statuia Ostaşului Român au început cu cea a Prefecturii, urmată de ale Consiliului Judeţean, Primăriei, instituţiilor Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Administraţiei şi Internelor, Serviciului Român de Informaţii.

La statuia din Parcul 1 Decembrie au mai adus coroane de flori şi elevii unor şcoli din oraş, dar şi reprezentanţi ai PD-L, PNL, UDMR, PRM şi PSD. După depunerea coroanelor, militarii au defilat către Casa Memorială a lui Aurel Lazăr.

Independenţă pentru transilvăneni

La statuia lui Aurel Lazăr, înaintea depunerii a noi jerbe şi coroane, directorul Muzeului Ţării Crişurilor, Aurel Chiriac, a rostit un discurs în care a vorbit despre personalitatea celui omagiat. "Aurel Lazăr a fost unul dintre cei mai mari oameni politici din România secolul XX. S-a manifesta mereu cu demnitate în impunerea punctului său de vedere", a spus Chiriac.

Pe lângă rolul important pe care l-a avut în semnarea Declaraţiei de Independenţă a românilor din Transilvania în 1918, Aurel Lazăr a fost şi un bun primar al Oradiei, deţinând această demnitate în anul 1930.

Festivităţile dedicate Zilei Oradiei se încheie cu un concert de muzică populară, programat pe ora 18 la Casa de Cultură a Sindicatelor şi susţinut de Ansamblul Crişana al Filarmonicii, Florica Duma, Cornel Borza şi Cristian Pomohaci.