Consilierii locali au aprobat, joi, în şedinţa ordinară, trecerea gestiunii serviciului de transport public din subordinea Direcţiei Tehnice în cea a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Transregio, înfiinţată cu scopul de a le permite localităţilor membre să iasă din regimul de transport judeţean şi să-şi aleagă singure operatorul. Deocamdată, din ADI Transregio fac parte Oradea, Borş şi Sînmartin.

"Deocamdată doar consilierii din Oradea au aprobat trecerea gestiunii la acest ADI Transregio şi ar urma ca şi cei din Borş şi Sînmartin să o facă. Este, astfel, primul pas pentru ca OTL să poată deveni operator metropolitan de transport în comun", a declarat pentru BIHOREANUL, directorul societăţii de transport în comun Csuzi Istvan.

În acelaşi proiect, votat în unanimitate, OTL a introdus şi nişte schimbări la programul municipal de transport. Mai exact, în urma unor statistici realizate la nivelul numărului de pasageri, dar în urma unei dezbateri publice, operatorul a decis să desfiinţeze liniile 21, spre Real 1, respectiv 25 şi 26, care mergeau la Oradea Shopping City. Aşadar, la Real 1 va mai ajunge doar autobuzul 20. În schimb, linia 23, spre ERA Shopping Park a fost păstrată cu unele modificări ale traseului.

"Reprezentanţii ERA Park au acceptat creşterea cu 10% a tarifului de 2 lei plus TVA pentru fiecare kilometru parcurs pe această linie şi modificarea traseului. Aşadar, linia 23 nu va mai merge pe Avram Iancu-Sucevei-Vlădeasa, ci pe strada Primăriei, luând-o spre stânga pe Bulevardul Decebal şi oprind în acea staţie de transbordare de lângă blocurile ANL. Apoi va urma strada Vlădeasca şi apoi oprirea la ERA", a explicat Csuzi Istvan.

De asemenea, în noul program se menţionează şi reducerea curselor liniei 16 spre Cartierul Tineretului. "Acolo vom avea trei curse pe zi, dimineaţa, la prânz şi seara. Nu vor fi destui pasageri, dar nu avem ce face, este mai mult o linie socială", a spus directorul OTL. În fine, potrivit hotărârii aprobate de consilierii locali, se desfiinţează staţia liniei 12 din Centrul Civic de lângă CEC, iar traseul liniei 13 se reduce până la strada Gheorghe Doja nr. 190.

Pe de altă parte, aleşii locali au aprobat în unanimitate şi stabilirea costului mediu lunar de întreţinere a copilului în creşă la 934 de lei pe lună, în urma calculelor realizate de Administraţia Social Comunitară Oradea pe anul 2012.

Potrivit noilor prevederi din Legea creşelor, cotizaţia părinţilor nu va mai fi una fixă stabilită de CL, ci diferenţiată în funcţie de veniturile părinţilor. Aşadar, familiile al căror venit brut cumulat depăşeşte 700 de lei vor plăti o cotă procentuală de 20% dacă au un singur copil, respectiv 10% dacă au doi sau mai mulţi copii. În cazul în care venitul mediu brut cumulat al părinţilor se situează între 225 şi 699 lei, familiile cu un copil vor plăti o cotă de 10% din costul mediu lunar de întreţinere în creşă, respectiv 5% familiile cu doi sau mai mulţi copii.Aşadar, părinţii din prima categorie vor plăti maxim 9 lei pe zi, în loc de 6 lei cât era până acum.