Societatea de transport OTL îşi extinde relaţiile la nivel internaţional, prin participarea, în calitate de membru al Uniunii Internaţionale a Transportatorilor Publici (UITP), la o serie de seminarii şi dezbateri.

"Anul trecut am fost aleşi în Comitetul de Tramvaie al Asociaţiei Transportatorilor Publici la nivel internaţional. Asta înseamnă că avem acces la informaţii din cadrul UITP privind fondurile accesibile ale UE, acces la informaţii privind dezvoltarea transportului public, dar şi posibilitatea de colaborare directă cu operatori din toată lumea", a declarat directorul OTL, Csuzi Istvan, joi, într-o conferinţă de presă.

Acesta a mai declarat "nu cu puţină mândrie" că a participat, în calitate de membru în delegaţia României, în perioada 14-16 aprilie, la cel de-al 59-lea Congres al Transportatorilor Publici, care a avut loc în Dubai. "Am fost singurul din delegaţie care a fost invitat la o masă rotundă pe tema problematicii transportului în comun din Europa de Est. A fost o mândrie să reprezint acest orăşel faţă de metropole precum Moscova", a mai afirmat Csuzi.

Totodată, şeful societăţii de transport local a anunţat că OTL se alătură dezideratului expus la Congres, şi anume acela de a dubla numărul pasagerilor până în 2025. Mai exact, OTL vrea să ajungă să transporte 300.000 de călători pe zi.

Printre măsurile prin care acest lucru ar fi posibil, Csuzi a enumerat integrarea operatorilor privaţi de transport din Zona Metropolitană, dar şi restricţionarea posibilităţii parcării în zona centrală. "Prima măsură pe care administraţia locală trebuie să o ia este să descongestioneze traficul din zona centrală şi să introducă parcări adiacente, apropiate de o staţie de tramvai sau autobuz", a precizat directorul OTL.

Csuzi susţine că implicarea OTL în foruri internaţionale are efecte benefice, atrăgând fonduri pentru investiţii în infrastructura din Oradea. "Spre exemplu, prin participarea la un seminar ni s-a propus să intrăm în calitate de parteneri la proiectul ATTAC, pentru testarea programului pilot de e-ticketing, unde lider este oraşul Miskolc, din Ungaria. Proiectul a fost aprobat, iar OTL a câştigat 238.000 de euro", a declarat directorul societăţii de transport.

Acesta a mai precizat că, potrivit proiectului de introducere a sistemului e-ticketing în transportul public din Oradea, costurile au fost estimate la 638.000 de euro, iar licitaţia este în faza de analizare a proiectelor depuse. "Sunt două firme finaliste, iar peste câteva săptămâni vom decide câştigătorul licitaţiei", a afirmat Csuzi Istvan, adăugând că e posibil ca în luna iunie să şi înceapă implementarea sistemului de e-ticketing în Oradea.