Directorul economic al OTL SA, Ioan Purge, a anunţat vineri, într-o conferinţă de presă de prezentare a raportului de activitate pe anul 2010, că regia de transport în comun a cerut Consiliului Local să decidă creşterea preţurilor la biletele şi abonamentele OTL. "Am făcut o propunere către Primărie de creştere a preţurilor la 2 lei pentru o călătorie şi 60 de lei pentru abonamentul unic. Eu sper că vom reuşi să le creştem începând cu 1 mai, dar încă este în stadiu de propunere. Consiliul Local este cel care hotărăşte", a declarat Purge.

Subvenţii mai mici

Acesta a justificat propunerea de mărire a preţurilor cu faptul că OTL primeşte tot mai puţini bani de la municipalitate pentru plata abonamentelor gratuite de care beneficiază pensionarii şi persoanele cu dizabilităţi. "Sunt circa 50.000 de astfel de persoane care nu plătesc nimic OTL-ului. În 2010 am primit cu 1,4 milioane de lei mai puţin decât în 2009, iar pentru 2011 am primit cu 1,6 milioane mai puţin decât pentru anul precedent", a mai afirmat Purge. Pentru anul în curs, municipalitatea subvenţionează aceste tipuri de abonamente cu suma de 12 milioane de lei.

Directorul economic al OTL a mai precizat că societatea de transport în comun trebuie anual să plătească dobânzi pentru împrumuturi bancare realizate în scopul unor investiţii precum repararea liniilor de tramvai şi achiziţionarea unor autobuze noi, adăugând că şi creşterea TVA-ului la 24% a afectat veniturile anuale.

În 2010, OTL a avut venituri totale de aproximativ 44 de milioane de lei şi cheltuieli de 43.930.000 de lei, lăsând societatea cu un profit de circa 70.000 de lei.

Ofertanţi "întârziaţi"

În aceeaşi conferinţă de presă, Mircea Pop, directorul tehnic al OTL a anunţat o parte din realizările OTL pentru anul 2010, printre care a menţionat achiziţionarea a 12 autobuze Volvo şi 10 Solaris, realizarea liniilor şi sistemului modern de la intersecţia Cele Trei Crişuri, care a redus şi zgomotul şi vibraţiile în zonă, dar şi definitivarea a cinci noi trasee de autobuz. "În 2010 am redus şi consumul de combustibil, de energie electrică la tramvaie. La nerealizări putem menţiona faptul că nu am finalizat afişajul la autobuzele Mercedes şi aerul condiţionat", a declarat directorul tehnic al OTL.

Unul dintre proiectele societăţii de transport pentru anul 2011 este introducerea sistemului de e-ticketing în tramvaiele şi autobuzele din oraş. "Am estimat costurile la 6-700.000 de lei, iar luni este ultima zi de depunere a ofertelor. Până acum nu a fost depusă niciuna pentru că aşa operează firmele, depun oferta în ultimele minute", a afirmat Csuzi Istvan, directorul OTL.

Sistemul e-ticketing va însemna transformarea biletelor şi abonamentelor în cartele electronice, cu ajutorul cărora vor putea fi monitorizate traseele cele mai utilizate, a orelor de vârf şi a numărului de pasageri dintr-un mijloc de transport în comun, dar şi dacă aceştia sunt elevi, pensionari, studenţi, orădeni cu abonament complet sau dacă folosesc un bilet de tip pre-pay.