Directorul economic al Regiei de Transport Local Oradea, Ioan Purge, a anunţat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, că regia intenţionează să modifice tarifele biletelor şi abonamentelor. Conducerea regiei a depus, deja, la Primăria Oradea solicitarea ca în şedinţă de Consiliu Local să fie dezbătut planul tarifar propus.

În prezent, preţul unui bilet OTL cu două călătorii este de 3 lei, iar al unui abonament lunar valabil pe toate mijloacele de transport în comun este de 45 de lei. "Practicăm aceleaşi preţuri din septembrie 2007. Anul trecut, când am introdus abonamentul unic, chiar am făcut o reducere de preţuri", a precizat Purge.

Dacă aleşii orădenilor vor fi de acord, un bilet OTL cu două călătorii va costa din 1 iunie 3,5 lei, un bilet cu o călătorie eliberat la automate 2 lei (în prezent 1,5 lei), un abonament lunar valabil pe toate mijloacele de transport în comun 60 de lei, iar un abonament săptămânal 25 de lei (în loc de 20, cât e în prezent). Preţul abonamentelor de o zi şi al celor nenominalizate vor rămâne neschimbate: 7 lei, respectiv 130 de lei.

Motivele pentru care OTL a luat această decizie sunt mai multe. "În primul rând, e necesarul pentru investiţii, dar şi influenţele în costuri: preţul energiei electrice a crescut cu 14%, al motorinei cu 32%, cursul Euro cu 23,5%, energia termică s-a scumpit cu 17%, plus preţurile la piese şi anvelope, inflaţia şi dobânzile. Per total, costurile OTL au crescut cu 35%", a explicat Purge.

Directorul economic al regiei a prezentat şi o situaţie comparativă cu alte oraşe din ţară, precizând că în Bacău şi Bistriţa, preţul unui bilet cu o călătorie este de 1,7 lei, în Cluj de 1,75, în Vâlcea 2 lei, iar al abonamentelor unice este de 80 de lei în Bistriţa, Braşov şi Craiova, de 90 de lei în Satu Mare şi Arad, de 100 de lei în Bacău şi Constanţa şi chiar de 130 de lei în Piteşti. "Abonamentele noastre sunt mai ieftine decât în ţară. Dacă am lucra cu preţurile corecte, nu ar costa 60 de lei", a precizat şi Csuzi Istvan, directorul OTL Oradea.