Liderul PSD Oradea, Ovidiu Mureşan, şi-a petrecut, joi, ultimele minute ca viceprimar în şedinţa ordinară a Consiliului Local, proiectele de hotărâre de schimbare a acestuia din funcţie fiind trecute ultimele pe ordinea de zi.

Pentru dezvoltare

Înaintea votului, primarul Ilie Bolojan a explicat de ce PNL Oradea şi UDMR Oradea au format o nouă majoritate în Consiliului Local.

"Este necesară o majoritate stabilă în Consiliul Municipal. La începutul acestui mandat s-a format o coaliţie PNL-PSD care a asigurat o majoritate stabilă în primii ani. Anul trecut, pe fondul unor evoluţii politice, aceasta a început să nu mai funcţioneze", a spus edilul, enumerând tentativele, din 2014, de formare a unei noi majorităţi fără PNL, spargerea USL de la nivel naţional, perioada de "racolări politice" şi cea a alegerilor prezidenţiale.

Bolojan a arătat că proiectele de dezvoltare ale oraşului au nevoie de voturi fără echivoc, aşadar s-a născut nevoia unei majorităţi de două treimi.

"Am ajuns în situaţia în care astăzi nu mai există o majoritate stabilă de două treimi, care să susţină fără echivoc proiectele Oradiei. Pentru a administra un oraş este suficientă o majoritate simplă. Noi ne dorim însă ca acest oraş să se dezvolte, iar pentru asta e nevoie de o majoritate stabilă. Proiectele de dezvoltare pe care le avem în implementare necesită şi în perioada următoare voturi de două treimi pentru exproprieri ori ajustări de patrimoniu, altfel ar fi blocate", a spus primarul Ilie Bolojan, arătând că atât el cât şi PNL Oradea "îşi asumă" decizia unei majorităţi alături de UDMR.

"Bruiaje" de la Mang

Primarul Bolojan a făcut referire şi la piedicile pe care conducerea PSD Bihor le-a pus în cadrul alianţei. "Unele partide funcţionează pe o verticală pronunţată, în care conducerea judeţeană dă dispoziţii şi consilierii locali trebuie să execute. Ca atare, au existat momente în care domnul viceprimar Mureşan era pus în situaţii neplăcute, pe de o parte adoptând decizii în executiv pe anumite probleme, dar, pe de altă parte - din cauza bruiajului de la nivel judeţean - fiind pus în situaţia ori de a nu avea sprijin politic, ori de a nu mai susţine proiecte pe care le-a semnat în calitate de iniţiator", a afirmat edilul.

Primarul a mai adăugat că decizia este una "de tip administrativ, pentru a asigura o coerenţă a executivului, şi nu o sancţiune pentru activitatea domnului Mureşan". "Doresc să-i mulţumesc domnului Mureşan pentru activitatea pe care a desfăşurat-o", a adăugat Bolojan.

În final, acesta s-a arătat încrezător că noua majoritate va contribuia la dezvoltarea Oradiei. "Dacă ne vom gândi cu toţii la interesul oraşului Oradea şi mai puţin la dorinţele unui preşedinte sau altul sau la imaginea unor partide sunt convins că vom face ca oraşul Oradea să se dezvolte cu o viteză cât mai mare", a încheiat primarul.

"Ne-am respectat promisiunile"

Înainte ca votul să înceapă, şi viceprimarul Ovidiu Mureşan a luat cuvântul. "Am satisfacţia personală că, din punct de vedere profesional, am confirmat pe acest post. Doresc să-i urez succes de pe acum domnului viitor viceprimar Huszar, cu care sunt coleg în diverse comisii. Doresc să le mulţumesc cu prioritate colegilor din direcţiile pe care le-am avut în subordine", a spus acesta.

Totuşi, Mureşan a şi atacat decizia PNL de a schimba alianţa locală, susţinând că PSD Oradea şi-a respectat înţelegerea şi a susţinut tot ce a promis în 2012. "Tot ce am promis, treptat, s-a realizat sau se va realiza. PNL Oradea şi PSD Oradea şi-au respectat angajamentele: am promis revitalizarea mediului de afaceri, sănătate la standarde bune, îmbunătăţiri în educaţie. N-am promis, în schimb, mutarea Muzeului şi statuia Ferdinand. Ne-am făcut datoria pe toate obiectivele strategice pe care le-am promis. Dacă din punct de politic noi, consilierii PSD Oradea, înţelegem acest demers, din punct de vedere moral nu-l înţelegem absolut deloc", a declarat Mureşan.

Cum consilierii PSD Oradea n-au votat, la începutul şedinţei, ordinea de zi, spunând că ultimele puncte, 16 şi 17, cele care făceau referire la înlocuirea lui Mureşan, n-au fost postate din timp pe site-ul Primăriei, Mureşan s-a legat de această problemă pentru a părăsi sala înainte să fie schimbat din funcţie.

"Atâta timp cât nu suntem de acord cu ordinea de zi, iar acum urmează punctele 16 şi 17, grupul PSD Oradea se va retrage din sală", a spus Mureşan, înainte de a se ridica de la prezidiu, urmat de colegii lui de la masa consilierilor, şi de a părăsi sala.

Citiţi pe această temă şi articolul "S-au înţeles: UDMR va avea viceprimar în locul PSD-istului Mureşan, Mang va fi schimbat săptămâna viitoare"