La momentul apariției acestui material, campania electorală pentru alegerile locale se va fi încheiat deja, iar localitățile României vor avea noi conduceri alese în urma alegerilor din 9 iunie 2023. Modul în care guvernanții noștri au procedat în ultimele luni în mimata „luptă” contra jocurilor de noroc la sate va produce, însă, consecințe pe termen lung și va putea afecta serios bugetul statului.

În esență, în aprilie a fosta adoptată și publicată o lege care prevede că în localitățile care au mai puțin de 15.000 de locuitori nu vor mai funcționa saloane de „păcănele”. Mai precis, legea nouă prevede că nu se vor mai putea acorda autorizații de funcționare celor care nu respectă această prevedere.

Problema este dată de faptul că autorizațiile se emit pentru o perioadă de un an și, ca atare, la data de 28 aprilie, când a intrat în vigoare legea, existau mii de autorizații valabile pentru perioade consistente.

După ce vreme de o lună nu au făcut nimic, deși actul normativ era în vigoare, la finalul lunii mai, simțind presiunea alegerilor, guvernanții noștri au interpretat strâmb legea și au emis un comunicat prin care au spus că autorizațiile rămân valabile dacă patronii își iau „de îndată” păcănelele de la sate și le mută la orașe, lucru evident nelegal și imposibil faptic.

La doar câteva zile după, organele statului cu atribuții în domeniu au început să revoce pe bandă rulantă toate autorizațiile emise legal și care erau în „termenul de valabilitate”, astfel încât tot românul să știe la 9 iunie că statul a învins jocurile de noroc și să „mulțumească prin vot” iubiților conducători.

Nota de plată va veni, însă, mai târziu. În primă fază, există o mare probabilitate ca instanțele să suspende revocările nelegale, iar saloanele de păcănele să se redeschidă, cel puțin pe termene de până într-un an.

În perspectivă, chiar și prevederea legală referitoare la pragul de 15.000 de locuitori va fi probabil supusă controlului de constituționalitate, fiind greu de argumentat de ce doar „orășenii” au dreptul la păcănele, în condițiile în care multe dintre cazinourile lumii se află în zone rurale.

La final, toți cei care vor demonstra că statul a greșit vor putea solicita despăgubiri pentru perioada în care saloanele au fost închise abuziv, iar sumele vor fi consistente având în vedere taxarea substanțială de către stat a activităților specifice jocurilor de noroc. În concluzie, încă un eșec de trecut pe lista numeroaselor nereușite sau ciudățenii legislative ale guvernanților noștri...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!