Prin Pactul pentru Democrație Participativă USR Oradea își reafirmă angajamentul față de promovarea acestei metode de implicare directă a cetățenilor în procesele decizionale la nivel local.

Propunem orădenilor un contract pentru o guvernare deschisă, transparentă și în cooperare cu cetățenii și societatea civilă. Fonduri suficiente pentru bugetarea participativă, organizarea atelierelor de urbanism, implementarea solicitărilor din cadrul inițiativei cetățenești Misiunea Grivei și consilii consultative pentru tineri.

Bugetarea participativă

Este un instrument al democrației participative. USR Oradea a propus în 2017 Primăriei Oradea implementarea bugetului participativ, inițiativă aplicată încă din acel an. Bugetarea participativă reprezintă un proces democratic în care cetățenii au posibilitatea de a propune și de a decide direct modul în care o parte din bugetul local este alocată.

Într-un raport realizat de Asociația Funky Citizen, implementarea bugetării participative în Oradea lasă de dorit. Potrivit acestuia doar primăriile conduse de primari USR implementează corect și eficient bugetarea participativă.

Mai mult decât propunerea și votarea unor proiecte finanțabile din bugetul local, bugetarea participativă înseamnă și realizarea proiectelor cetățenești declarate câștigătoare.

USR Oradea propune creșterea bugetului alocat bugetării participative și crearea unei platforme de democrație participativă precum „decidem.primariatm.ro” unde cetățenii propun, dezbat și votează.

Ateliere de Urbanism Participativ

În Pactul pentru Bugetare USR Oradea propune înființarea unor „Ateliere de Urbanism Participativ” care vor oferi orădenilor oportunitatea de a contribui direct la planificarea și dezvoltarea urbană a orașului. Acestea vor include organizarea de workshopuri unde cetățenii, alături de experți în urbanism și oficiali locali, pot contribui la planificarea spațială și dezvoltarea urbană sustenabilă a Oradea. Se vor organiza dezbateri concentrate pe zone care necesită reabilitare sau dezvoltare, invitând locuitorii să participe activ la discuții și să ofere soluții personalizate pentru cartierele lor.

USR Oradea se va asigura că ideile și soluțiile propuse în cadrul atelierelor sunt luate în considerare în planurile oficiale de dezvoltare și urmărite pentru a evalua impactul lor asupra orașului.

Introducerea atelierelor de urbanism participativ va permite cetățenilor să joace un rol activ în formarea peisajului urban al Oradea și va promova o dezvoltare inclusivă și adaptată nevoilor reale ale comunității.

Misiunea Grivei

Inițiativă comună a USR Oradea și a asociațiilor pentru protecția animalelor, această campanie a mobilizat peste 15.000 de orădeni, care au semnat inițiativa cetățenească pentru managementul câinilor fără stăpân care a fost depusă la primărie. Obiectivul este ca în Consiliul Local Oradea să fie dezbătut un proiect de Hotărâre de Consiliu Local care obligă la acțiuni administrative: microcipare, protocoale de colaborare cu localitățile din zona metropolitană Oradea, parteneriate cu societatea civilă, condiții civilizate în Adăpostul Grivei.

Această acțiune a fost necesară întrucât Primăria Oradea nu a fost deschisă la dialog cu asociațiile de profil.

Misiunea Grivei a dus la creșterea conștientizării nevoii de măsuri de aplicare a legii și de sensibilizare a comunității cu privire la problema câinilor fără stăpân și la importanța tratamentului uman față de căței. Datorită Misiunii Grivei se pot crea politici eficiente care presupun implementarea unor soluții validate și umane pentru gestionarea câinilor fără stăpâni. Misiunea Grivei a demonstrat cât de mare este puterea acțiunii colective și a implicării civice în producerea unor schimbări pozitive și de durată în comunitate.

În Pactul pentru Bugetare Participativă este inclus un angajament pe care USR Oradea îl ia față de societatea civilă. Propune formarea unor alianțe strategice și a unor proiecte comune cu ONG-uri și alte entități din societatea civilă pentru a îmbunătăți livrarea serviciilor publice în special sociale: de educație, de asistență socială, de îngrijire la domiciliu, socio-medicale.

USR Oradea propune organizarea de consilii consultative de cartier și pentru tineri, consilii care au ca scop asigurarea că perspectivele și nevoile diverse sunt luate în considerare în planificarea și executarea politicilor. La care se adaugă suportul tehnic și financiar pentru inițiativele societății civile de interes comunitar.

Peste tot unde USR este la conducerea primăriilor sau face parte din consiliile locale, schimbarea se produce. Dacă orădenii doresc ca aceste proiecte ambițioase să prindă viață, un vot pentru USR aduce această alternativă proaspătă în Consiliul Local.

Mai multe despre Misiunea Grivei pe https://misiuneagrivei.ro/

Pactul USR Oradea pentru Democrație Participativă poate fi consultat la următorul link: https://petition.qomon.org/pactul-pentru-democratie-participativa/

Comandat de USR Bihor, cod mandatar financiar 21240009

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!