Lipsa oportunităților educaționale constituie o provocare majoră pentru Oradea. Cei mai mulți tineri orădeni aleg să plece, încă de la finalizarea ciclului primar spre Cluj-Napoca, Timișoara sau chiar în afara țării. Exodul copiilor noștri în căutarea oportunităților educaționale și a unui viitor mai promițător este masiv. Acest exod riscă să transforme Oradea într-un oraș îmbătrânit, cu repercusiuni grave asupra prosperității și dinamismului său.

USR Oradea consideră că este esențial ca administrația să prioritizeze investițiile în educație pentru a reține și atrage tinerii. Dacă nu investim acum în educația formală și nonformală, vom pierde nu doar bătălia demografică, ci și pe cea economică.

USR Oradea propune orădenilor să voteze pe 9 iunie un plan pragmatic de revitalizare a infrastructurii educaționale, cu construirea de creșe și grădinițe în fiecare cartier și extinderea și modernizarea celor existente. Trebuie să ne asigurăm că fiecare copil are acces la educație de calitate aproape de casă, într-un mediu sigur și stimulativ.

Noi, USR Oradea, conștientizăm exodul tinerilor orădeni spre alte orașe sau țări pentru educație pentru că facem parte din prima generație de părinți lăsați în urmă. După aderarea la UE au plecat părinții la muncă pentru a asigura un trai mai bun pentru copii. Acum migrează copiii pentru o educație de calitate.

USR Oradea lansează Pactul pentru Educație, un apel urgent pentru investiții în acest domeniu. Nu doar că trebuie să modernizăm infrastructura existentă, dar e crucial să construim noi instituții educaționale - creșe, grădinițe și școli - în toate cartierele orașului, pentru a ține pasul cu nevoile familiilor noastre.

Avem nevoie de un impuls în educația nonformală și vocațională. Proiectul "Descoperă-ți Talentul" vizează transformarea Palatului Copiilor într-un centru de activități extracuriculare unde tinerii pot explora și dezvolta competențe diverse, de la IT la arte și științe, într-un mediu stimulativ și accesibil până la nivel de excelență.

Un alt proiect ambițios este crearea CosmoParcului, un parc științific și astronomic ce urmează să inspire și să educe, oferind o perspectivă nouă asupra științei și tehnologiei. Este un pas înainte pentru a transforma Oradea într-un hub de turism educațional și cultural.

Depolitizarea educației și integritatea sunt esențiale ca să asigurăm un mediu educațional neutru politic și competitiv. USR Oradea promovează transparența și meritocrația în numirea directorilor de școli și lupta împotriva corupției prin mecanisme stricte de raportare și monitorizare.

Aceste direcții de acțiune nu sunt doar promisiuni, ci planuri concrete care necesită implicarea și suportul comunității.

Alegerile din 9 iunie sunt cruciale! Este timpul să decidem: vrem un oraș vibrant, tânăr și prosper sau unul îmbătrânit și muzeificat? Împreună, putem construi un oraș al oportunităților și inovației, un oraș care inspiră și cultivă talentele copiilor și tinerilor. Investițiile noastre în educație astăzi sunt cheia prosperității de mâine.

Din Consiliul Local ne putem susține proiectele pentru educație. Semnează Pactul Pentru Educație al USR și votează-ne în 9 iunie! https://petition.qomon.org/semneaza-pactul-pentru-educatie/

Daniel Palaghianu
candidat USR la Primăria Municipiului Oradea

(advertorial USR)

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!