Aria protejată bihoreană Defileul Crişului - Pădurea Craiului ar putea deveni o destinaţie europeană de ecoturism.

Custodele zonei, Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă Bihor, a creat premisele acestei certificări printr-un proiect finanţat cu fonduri norvegiene, derulat pe parcursul a 20 de luni, între anii 2014 şi 2016, şi închis oficial joi. Partenerii CAPDD în acest proiect au fost Primăria Comunei Roşia şi Ethical Travel Portal din Norvegia.

În cadrul proiectului, CAPDD a realizat un studiu cu privire la locurile cu potenţial de dezvoltare ecoturistică din zona munţilor Pădurea Craiului. Conform analizelor realizate de specialişti, Valea Iadului, Defileul Crişului Repede, zona Bratca – Şuncuiuş, precum şi Valea Roşiei sunt zonele cel mai bine înzestrate, din punct de vedere natural şi cultural, pentru a deveni nuclee de dezvoltare a ecoturismului.

"Defileul Crişului Repede, între Vadu Crişului şi Şuncuiuş, se pretează la acţiuni de scurtă durată cu caracter educativ, zona Bratca-Şuncuiuş la turism de aventură, căţărare, rafting, speoturism, iar pe Valea Roşiei ar fi partea de turism semiactiv, unde vin familii cu copii şi explorează tradiţii şi peisajul. Pe Valea Iadului deocamdată putem vorbi doar de tranzit, până când se reabilitează drumul dintre Stâna de Vale şi Remeţi", a declarat Paul Iacobaş, şeful CAPDD Bihor, joi, pentru BIHOREANUL.

Tot în acest proiect, CAPDD a identificat cele mai adecvate instrumente de dezvoltare turistică, adică care sunt investiţiile ce trebuie făcute în mica infrastructură de vizitare ori ce servicii turistice de cazare, masă şi agrement trebuie dezvoltate. La acest capitol, CAPDD consideră esenţială crearea unei reţele de peşteri speoturistice, deja în desfăşurare, dar şi certificarea unor pensiuni ecoturistice. "Cinci astfel de pensiuni se află în procedură de certificare, ele vor fi primele pensiuni ecoturistice din zonă", a mai spus Iacobaş.

Cu banii norvegieni, CAPDD a mai realizat o gamă de materiale publicitare (bannere, broşuri, hărţi şi monografia peşterii Meziadului), a construit site-ul ariei şi a organizat festivalul "Zilele Pădurii Craiului", în cadrul căruia producători locali şi-au vândut produsele.

De asemenea, prin acelaşi proiect, CAPDD a realizat nouă trasee de cicloturism şi mountain bike, a înfiinţat două centre de unde pot fi închiriate biciclete, la Roşia şi Remetea, a continuat lucrările de amenajare şi dotare a centrului de vizitare din Roşia şi a îmbogăţit zestrea muzeului minier din Peştera Farcu.      

"Suntem convinşi că, prin realizarea tuturor obiectivelor acestui proiect, am impus Pădurea Craiului în clubul select şi încă foarte restrâns al destinaţiilor ecoturistice din România. Ştim că mai avem mult de muncit până când vom reuşi să facem din această zonă frumoasă a Bihorului un loc de vacanţă preferat de români şi străini. Mizăm, în continuare, pe sprijinul partenerilor noştri de până acum, pe susţinerea autorităţilor locale şi pe interesul locuitorilor", a mai spus Iacobaş.

Un obstacol în certificarea ariei Piatra Craiului ca destinaţie de ecoturism este lipsa unui sistem eficient de colectare a deşeurilor. Acest criteriu va fi îndeplinit doar după ce Consiliul Judeţean Bihor va implementa sistemul integrat de management al deşeurilor, iar fiecare comună din judeţ va avea un operator de salubritate care va aduna deşeurile menajere şi reciclabile.