Este îngrijorător că la ora actuală ne confruntăm cu numeroase tăieri ilegale de păduri, atât în Bihor, cât şi în restul ţării. Din nefericire, este un fenomen generalizat, care persistă de mai mulţi ani.

Trebuie să înţelegem cu toţii că pădurea este un bun lăsat nouă din generaţie în generaţie şi, aşa cum am primit-o, avem obligaţia să o îngrijim şi să o lăsăm moştenire generaţiilor viitoare.

Am toată convingerea că eforturile depuse de doamna ministru Lucia Varga împreună cu noi, toţi cei implicaţi în sistemul silvic din România, vor da roade. Avem un nou proiect de Cod Silvic şi aşteptăm intrarea lui în vigoare cât mai urgent. Numai aşa ne vom putea alinia standardelor Uniunii Europene în ce priveşte legislaţia silvică şi, în baza acesteia, vom putea eradica tăierile ilegale de păduri, sancţionându-i mult mai uşor şi mai drastic pe cei care încalcă legea.

Trebuie să facem front comun cu toate instituţiile statului angrenate în acest fenomen, pentru a stopa delictele, protejând pădurea şi lăsând-o să-şi manifeste şi să-şi dezvolte multitudinea rolurilor ei benefice, cu implicaţii directe în calitatea vieţii noastre.

Cea mai importantă resursă pentru noi nu este lemnul, este pădurea în sine. Funcţiile ei sunt un filtru natural împotriva particulelor de praf şi cenuşă, un factor de menţinere a echilibrului ecologic, stabilizând clima locală şi conservând calitatea solului. Astfel, pădurea nu este doar un loc de relaxare, ci şi un refugiu din calea poluării.

Personal, îmi doresc ca acel semn al întrebării din titlu să dispară şi, într-un viitor cât mai apropiat, să devină o certitudine.

Daniel Coraş
Director ITRSV Bihor